Griep bij honden

Hondengriep werd in januari 2004 voor het eerst vastgesteld bij Greyhounds, gebruikt voor hondenraces in Florida. In de jaren daarvoor waren vergelijkbare griepepidemieën gezien, maar toen was de oorzaak nog niet vastgesteld. Deze honden zijn besmet met een virus dat oorspronkelijk van paarden komt (H3N8).

Sinds die tijd verspreidt het virus zich langzaam maar zeker over de Verenigde Staten. Ook in het Verenigd Koninkrijk is in een kennel hondengriep vastgesteld. Er zijn nog geen publicaties uit het vaste land van Europa.

De kans dat uw hond griep heeft is dus klein

De verschijnselen van hondengriep lijken sterk op de veel voorkomende kennelhoest en de minder vaak voorkomende hondenziekte.

Heeft deze verkouden hond griep?
Heeft deze verkouden hond griep?

Ziekteverschijnselen

Omdat het een nieuw virus is en er dus geen specifieke weerstand in de populatie aanwezig is, zullen alle dieren die in contact met het virus komen besmet raken.

Ongeveer 80% van deze dieren zal ziekteverschijnselen gaan vertonen:

  • Milde koorts
  • Zachte droge of natte hoest (10-30 dagen)
  • Neusuitvloeiing: meer of minder dik, met wat pus en met mogelijk wat bloedbijmenging

Na een week zal 10-20% van de honden zieker worden:

  • Hogere koorts
  • Longontsteking

Ongeveer 1-5% van de honden zal na een eerste besmetting overlijden.

Hondengriep of een ander virus?

De verdenking op hondengriep kan rijzen als:

  • Er een hond is opgenomen in de groep die komt uit een gebied waar hondengriep voorkomt
  • Meer dan de helft van de honden griepverschijnselen krijgt
  • Alle leeftijden zijn aangetast. Bij hondenziekte en kennelhoest zijn vaak alleen puppies het slachtoffer
  • Goed gevaccineerde dieren ook ziek worden (in Nederland wordt niet standaard geënt tegen hondengriep)

De behandeling van hondengriep

Er is geen specifieke behandeling voor hondengriep. Antibiotica worden bij ernstig zieke honden voorgeschreven om secundaire infecties met bacteriën te behandelen. Tamiflu® kan bij mensen worden voorgeschreven in de eerste 48 uur na infectie. Bij honden zijn we  vrijwel altijd te laat voor het voorschrijven van deze medicatie. Middelen als Tamiflu® zijn bedoeld om bij een nieuwe griepuitbraak het aantal sterfgevallen bij mensen te verminderen. Misbruik bij andere diersoorten kan de effectiviteit van dit medicijn ondermijnen.

Hondengriep is besmettelijk

Hondengriep is erg besmettelijk voor andere honden. Er is geen gevaar voor de mens of andere diersoorten.

  • Twee tot vijf dagen na besmetting  zullen de meeste honden ziek worden. Voordat ze ziek worden, kunnen besmette honden al grote hoeveelheden virussen verspreiden en andere honden besmetten.
  • Een week na besmetting, scheidt het besmette dier geen virussen meer uit. Omdat het virus ook een week in de omgeving kan overleven, is het verstandig om (mogelijk) besmette dieren 2 weken in quarantaine te houden.

Het virus verspreidt zich voornamelijk via neusuitvloeiing en kleine opgehoeste druppels. Via kleding, voederbakken, etc. kan het virus zich makkelijk verspreiden.

Ontsmetting bij hondengriep

Het griepvirus kan een week in de omgeving overleven. Met een goede reiniging en desinfectie is het virus makkelijk te doden. Het virus is gevoelig voor alle desinfectiemiddelen.

Vaccinatie tegen hondengriep

Om een dier minder vatbaar te maken voor de infectie, is een vaccin voor handen. Het vaccin moet na 2 tot 4 weken herhaald worden. Het vaccin geeft geen 100% bescherming.

De diagnose hondengriep stellen

De diagnose hondengriep (H3N8) kan worden gesteld op basis van laboratoriumonderzoek op neusuitvloeiing of bloed. Een vals-negatieve test kan voorkomen.

Hondengriep komt in Europa nog niet voor. Kennelhoest en hondenziekte kunnen op griep lijken

Vogelgriep bij hond, kat, tijger en luipaard

Katachtigen lijken gevoeliger voor vogelgriep dan honden. In 2005 overleden 147 van 441 tijgers in een Thaise dierentuin. In Zuid-Korea was in 2007 een uitbraak van vogelgriep onder honden, die op hun beurt weer katten besmetten. Omdat vogelgriep ook in Nederland wordt vastgesteld, is niet uit te sluiten dat ook hier honden en katten zich kunnen besmetten.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland https://medicijnen-online.nl/