Bloed bij ontlasting

Een ontsteking van de dikke darm kan gepaard gaan met bloed bij de ontlasting. De klachten kunnen plots starten, de hond of kat kan een verhoogde aandrang hebben en blijven persen. Een dergelijk probleem is vervelend en pijnlijk. 

Met een goed onderzoek en een gerichte behandeling is (snel) herstel vaak mogelijk. U kunt hiervoor terecht bij het Maag-darm Centrum voor Dieren van het MCD.

Een ontsteking aan de dikke darm

Een ontsteking van de dikke darm (colitis) is de meest voorkomende oorzaak van bloed bij de ontlasting.

Hond
Een hond moet bij een dikke darm ontsteking ook vaak poepen, poept om die reden mogelijk in huis en blijft persen als de darm al leeg is. Behalve bloederig, is de ontlasting vaak ook slijmerig. Soms poept de hond alleen maar bloederig slijm. Het bloed is vers en rood.

Als uw hond deze problemen heeft, is het goed uw hond te ontwormen. Ook kan gestart worden met de locale ontstekingsremmer en pijnstiller salazosulfapyridine. Dit medicijn geeft in de meeste gevallen binnen 24 uur duidelijke verlichting.

Als de problemen niet overgaan of steeds terugkomen, is verder onderzoek (lichamelijk onderzoek, ontlastingsonderzoek en een kijkonderzoek (coloscopie) te overwegen.

Kat
Een kat met dikke darm ontsteking moet ook vaak poepen, poept om die reden mogelijk buiten de kattenbak en blijft persen als de darm al leeg is. Behalve bloederig, is de ontlasting vaak ook slijmerig. Het bloed is vers en rood.

Deze ontstekingen kunnen veroorzaakt worden door parasieten als Giardia en Tritrichomonas, maar ook een auto-immune achtergrond hebben (overgevoeligheid).

Als de problemen niet overgaan of steeds terugkomen, is verder onderzoek (lichamelijk onderzoek, ontlastingsonderzoek en een kijkonderzoek (coloscopie) te overwegen.

Bloedingen van maag en dunne darm

Kleine bloedingen van het eerste deel van de darm (de dunne darm) of de maag zorgen niet voor een andere kleur van de ontlasting.

Bij fors bloedverlies in de maag of dunne darm, kleurt de ontlasting zwart (melena) en stinkt de ontlasting.

Als uw hond geen bloedingen heeft in de huid of slijmvliezen en de problemen dus alleen in de darmen lijken te zitten, is een echo en/of kijkonderzoek van de darmen aan te raden.

Acuut hemorraghisch diarree syndroom (AHDS)

De oude naam van AHDS is hemorraghische gastro-enteritis (HGE)

Honden met AHDS worden van het een op het andere moment zeer ernstig ziek. Ogenschijnlijk vanuit het niets gaan de hond overgeven. Het braaksel bevat vaak bloed. Enkele uren daarna krijgt de hond waterige en bloederige diarree. De klinische toestand van het dier gaat zeer snel achteruit.

De meeste honden worden door de eigenaar binnengedragen.

Bij bloedonderzoek blijkt het dier ernstig uitgedroogd, waarbij opvallend is dat de hoeveelheid rode bloedcellen, ondanks de bloederige diarree, lijkt toe te nemen.

Met een goede behandeling is de kans dat een hond AHDS overleeft zeer groot.

In een studie van de universiteit van München overleefde 97% van de behandelde honden.

Honden met ADHS worden behandeld met grote hoeveelheden infuus. Soms is zelfs een bloedtransfusie nodig.

De behandeling is zeer intensief en daarom alleen mogelijk in een kliniek die hiervoor is ingericht:
– infuus via de bloedvaten.
– kennis van de verschillende soorten infuusvloeistof.
– 24 uur per dag verpleging aanwezig.
– een voldoende ingericht laboratorium.
Een behandeling duurt meestal 3-5 dagen.

Hoewel het syndroom waarschijnlijk wordt veroorzaakt door (de alfatoxine van) de bacterie Clostrium Perfingens, heeft het geven van antibiotica geen toegevoegde waarde en worden honden in de directe omgeving van de patiënt over het algemeen niet ziek.

Poliepen en darmtumoren

Poliepen en darmtumoren worden met name gevonden bij oudere honden.

In de meeste gevallen zijn de poliepen of tumoren  te voelen bij rectaal onderzoek. Bij twijfel kan een coloscopie nodig zijn om de zwellingen zichtbaar te maken.

In veel gevallen is het mogelijk de poliep of tumor chirurgisch te verwijderen.

Anaalzakontstekingen

Aan beide kanten van de anus liggen klieren die geur toevoegen aan de ontlasting van de hond. Met deze geuren bakent een dier zijn terrein af.

Bij een ontsteking van deze klieren kan bloed op de ontlasting zichtbaar zijn. Vaak likken honden ook overmatig onder de staart, hebben ze last van persdrang en sleetje rijden.

Een lokale behandeling met zalf heeft de voorkeur, maar soms is het nodig om ook systemische antibiotica (pillen) te geven. In een enkel geval zal worden besloten de anaalklieren chirurgisch te verwijderen.

Anale furunculose

Deze zeer pijnlijke ontsteking wordt met name gevonden bij de Duitse Herder. Rondom de anus zijn meerdere wondjes zichtbaar. Anale furunculose wordt behandeld met medicijnen (Atopica®).

Vreemde voorwerpen

Scherpe vreemde voorwerpen kunnen in de darmen vastlopen en dat kan oorzaak zijn van bloed bij de ontlasting. De diagnose wordt meestal gesteld met rectaal onderzoek, waarna het vreemde voorwerp (voorzichtig) kan worden verwijderd.

Stollingsstoornissen

Als het bloed niet goed stolt, kan een hond of kat overal  bloed verliezen. Die bloedingen zijn op allerlei plekken in het lichaam zichtbaar.

Als uw huisdier op meer plekken bloedt, raden wij aan om met spoed een dierenarts op te zoeken.

Kent u onze symptoomchecker?

Symptoomchecker

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland https://medicijnen-online.nl/