Darmkanker bij honden

Darmkanker bij honden kan gepaard gaan met braken, diarree, afvallen, slecht of niet eten, persdrang en bloed of slijm bij de ontlasting.

Als de hond veel bloed verliest via de darmen, kan de ontlasting zwart en pek-achtig zijn. De ontlasting heeft in die gevallen vaak een vreemde, specifieke geur. In de meeste gevallen stellen we de diagnose met een echo of met endoscopie.

Bloedonderzoek en darmkanker 

In veel gevallen zijn er bij darmkanker geen afwijkingen in het bloed zichtbaar.

In sommige gevallen is er sprake van bloedarmoede en/of een laag eiwitgehalte. Ook de leverwaarden kunnen zijn gestegen. Bij andere oorzaken van maag-darmklachten zijn deze afwijkingen ook gevonden, dit is niet specifiek voor darmkanker.

Darmkanker zichtbaar op de echo 

Als een darmwand plaatselijk verdikt is, is dit zichtbaar met echografisch onderzoek. Ook eventuele uitzaaiingen naar de lokale lymfeknopen (lymfeknopen in de buurt van de tumor), lever of milt zijn in veel gevallen op de echo zichtbaar.

Met een naaldje kan weefsel worden weggenomen voor microscopisch onderzoek (dunne naald biopt). Dit onderzoek is in de meeste gevallen niet of nauwelijks pijnlijk en kan zonder verdoving gebeuren.
Uit de biopten kunnen drie uitslagen volgen:

  • Er is sprake van maligne lymfoom. We zullen een behandeling met medicijnen (chemotherapie in de vorm van injecties) voorstellen. Als er sprake is van een afsluiting van de darmen ten gevolge van de tumor, zal vaak gekozen worden voor een operatie. Na de operatie wordt dan alsnog gestart met chemotherapie
  • Er is sprake van een andere tumor en er zijn geen uitzaaiingen aangetoond. We zullen een operatie voorstellen
  • Als er een andere tumor gevonden wordt en er wel sprake is van uitzaaiingen, dan is er vaak geen behandeling mogelijk

Darmkanker zichtbaar bij endoscopie 

Endoscopie: maag- en darmonderzoek
Endoscopie: maag- en darmonderzoek

Sommige vormen van darmkanker zijn niet zichtbaar met de echo. In die gevallen stellen wij de diagnose meestal met een inwendig onderzoek (endoscopie).

  • Bij overgeven en (water-)dunne diarree, die samen kan gaan met afvallen of een slechte eetlust, zal een endoscopisch onderzoek van de maag en de dunne darm meer informatie geven. Dit onderzoek gebeurt onder narcose via de mond. Bij dit onderzoek worden biopten genomen. Uit deze biopten blijkt soms, dat er sprake is van een kleincellig maligne lymfoom. We behandelen deze aandoening  met medicijnen (vaak chemotherapie in de vorm van tabletten). 
  • In zeldzame gevallen is een darmzweer (ulcus) zichtbaar die door de tumor wordt veroorzaakt (darmzweren worden vaker veroorzaakt door het gebruik van pijnstillers). Bij een darmzweer is vaak een operatie nodig.  
  • Bij slijm of bloed op de ontlasting en/of persdrang, kan sprake zijn van (goedaardige of kwaadaardige) poliepen in de dikke darm. De behandeling is vaak chirurgisch. In sommige gevallen is het mogelijk om dit tijdens de endoscopie te verwijderen. Deze klachten kunnen ook worden veroorzaakt door maligne lymfoom. Dan behandelen we uw huisdier met medicijnen en is een chirurgische ingreep niet nodig. 
Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten