Mijn kat vermagert

Ongewild afvallen of vermageren bij de kat kan het gevolg zijn onvoldoende eten, maagdarmproblemen, suikerziekte, schildklierproblemen, ontstekingen en tumoren. Vaak hebben katten een dikkere vacht, wat de vermagering camoufleert. Tijdig ingrijpen kan erger voorkomen.

De favoriete bezigheid van de meeste katten is luieren, zich wassen en een beetje om zich heen kijken. Als een kat ziek is, merk je vaak weinig aan de kat. Afvallen en een minder mooie vacht is soms het eerste wat opvalt. Van één dag niet eten val je niet af. Uw kat is dus al langer ziek. Dat de ziekte vanzelf geneest is daarom onwaarschijnlijk. Een bezoek aan de dierenarts is aan te raden.

Een magere kat door schildklierproblemen
Een magere kat door schildklierproblemen

Mijn kat eet slecht 

Veel ziekten zorgen voor een verminderde eetlust. Het kan zijn dat uw kat kiespijn heeft, minder ruikt, een beetje misselijk is, of dat het eten niet goed valt en hij / zij daardoor buikpijn heeft.

Een kat die afvalt, kan een leververvetting krijgen. Dit leidt tot een verminderde leverfunctie, waardoor de kat misselijk wordt, minder eet, etc. De enige manier om uit deze vicieuze cirkel te komen is de oorzaak van de problemen op te sporen, deze te behandelen en te zorgen dat de kat niet verder afvalt (door te helpen bij het eten).

Lees verder bij Leververvetting

Mijn kat krijgt verkeerde voeding 

Een kat is een vleeseter. Terwijl een mens kan leven op een vegetarische voeding, kan een kat stoffen als taurine niet zelf aanmaken. Een kat moet dus een complete kattenvoeding krijgen en deze voeding moet goed bewaard worden: droog en niet te warm.

Mijn kat geeft over

Een kat die buitenkomt, kan soms buiten het zicht van de eigenaar overgeven. Een kat die het eten niet binnenhoudt valt af. Logisch. Er zijn vele aandoeningen die braken en afvallen als gevolg hebben. Veel aandoeningen zijn goed te behandelen.

Lees verder bij overgeven bij de kat.

Mijn kat heeft diarree of een slechte darmfunctie 

Als de kat meer ontlasting produceert of zachtere ontlasting, als de kat slijm of bloed bij de ontlasting heeft, dan is er waarschijnlijk sprake van een darmziekte. Om een gerichte behandeling in te stellen is verder onderzoek nodig. Hierbij kan gedacht worden aan bloedonderzoek, ontlastingsonderzoek, een endoscopie e.a. Hoe eerder we in kunnen grijpen, des te beter de prognose.

Lees verder bij Diarree bij de kat

Mijn kat heeft chronische ontsteking of kanker 

Ontstekingscellen en tumorcellen verbruiken veel energie. Katten met deze problemen eten vaak juist wat minder. Vaak is een röntgenfoto of echo nodig om de oorzaak van de problemen op te sporen.

De prognose is afhankelijk van de oorzaak en de locatie. Die prognose kan goed, maar ook heel slecht zijn. Goed onderzoek is dus ook geruststellend voor u.

Mijn kat heeft suikerziekte 

Katten met suikerziekte verliezen veel suiker via de urine. Dat kat plast en drinkt meer dan normaal en is vaak hongerig. In een vergevorderd stadium gaat de kat juist slechter eten, soms overgeven. De kat ruikt ook anders.

Suikerziekte stellen we vast met bloed- en urineonderzoek. Suikerziekte behandelen wij met insuline.

Lees verder bij Suikerziekte bij de kat

Mijn kat heeft schildklierproblemen 

Katten met een te hard werkende schildklier eten meer, drinken vaak meer, komen vaak gejaagd over en vallen af. In de hals, naast te luchtpijp, is vaak een kleine massa te voelen.

De diagnose wordt bevestigd met bloedonderzoek. De ziekte is op 4 verschillende manieren te behandelen en heeft een goede prognose.

Lees verder Schildklierproblemen bij de kat

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland https://medicijnen-online.nl/