Maagzweer hond

De bacterie Helicobacter is bij de mens vaak de veroorzaker van een maagzweer. Hoewel de bacterie ook bij honden wordt gevonden, is dit waarschijnlijk niet de oorzaak van maagzweren bij de hond. Chronische maagontstekingen, extreme inspanning, pijnstillers en maagtumoren kunnen wel maagzweren veroorzaken.

Honden met een maagzweer geven vaak over. De meeste honden hebben ook een slechte eetlust of eten niet. Naar analogie met de mens verwachten we dat het hebben van maagzweren pijnlijk is. Maagzweren kunnen bloeden. Toch zit in de meeste gevallen geen bloed bij het braaksel. Bij ernstige, acute maagbloedingen valt in eerste instantie op dat de hond sloom wordt en bleke slijmvliezen krijgt en een snelle hartslag. Na enkele uren produceert de hond zwarte ontlasting en is bij bloedonderzoek bloedarmoede zichtbaar.

maagzweer hond door pijnstiller
Een maagzweer bij een hond (endoscopisch beeld)

Diagnose maagzweer

Een maagzweer is zichtbaar bij een kijkonderzoek (endoscopie) van de maag. Bij dit onderzoek kunnen ook weefselmonsters (biopten) genomen worden voor verder onderzoek.

Op een echo zijn soms aanwijzingen voor een maagzweer te zien.

Oppervlakkige (ook flink bloedende) maagzweren zijn aan de buitenkant van de maag niet zichtbaar en kunnen bij een operatie gemist worden.

Maagzweren door een maagontsteking

Maagzweren door een maagontsteking kunnen een goede prognose hebben. Met een gerichte behandeling van de ontsteking, is het vrijwel altijd mogelijk het dier klachtenvrij te krijgen.

Bij ernstige bloedingen is het soms nodig de maagzweer chirurgisch te verwijderen, of is een bloedtransfusie nodig.

Maagzweren door extreme inspanning

Bij sledehonden (Siberische Husky, Alaskan Malamute) die aan duurraces meedoen, worden regelmatig bloedende maagzweren gevonden.

De maagzuurremmer Famotidine is bij deze honden vaak effectief.

Maagzweren door pijnstillers

Maagzweren door pijnstillers kunnen volledig genezen na het stoppen van de pijnstilling en een tijdelijke behandeling gericht op de maagzweer. Deze zweren, die behalve in de maag ook in het begin van de dunne darm worden gezien, kunnen echter diep zijn en doorbreken naar de buikholte. In die gevallen is een spoedoperatie nodig.

Soms is het niet mogelijk om langdurig te stoppen met de pijnstilling. U kunt dan sterke maagzuurremmers als Omeprazol erbij geven, om maagzweren te voorkomen.

Probeer de dosering van de pijnstillers zo laag mogelijk te houden.

De nieuwste pijnstillers zijn op papier veiliger dan de oudere varianten. Toch geven ook deze modernere middelen wel eens maagzweren. Langwerkende pijnstillers als Trocoxil® kunnen beter niet gebruikt worden bij dieren met maag-darmklachten en/of een historie van maagzweren, omdat de pil nog weken doorwerkt (en u dus niet met het gebruik kan stoppen zodra er aanwijzingen zijn voor maagzweren).

Maagzweren door tumoren

Maagtumoren komen bij alle hondenrassen voor. Maagtumoren zijn in de meeste gevallen niet te opereren. De prognose is over het algemeen slecht.

Bij Belgische herders (Tervuerense herder, Mechelse herder, Groenendaler) lijkt er sprake te zijn van een erfelijke vorm van maagkanker.

Behandeling van maagzweren 

Bij maagzweren schrijven wij een sterke maagzuurremmer voor. Meestal gebruiken wij Omeprazol. Dit medicijn is echter niet geregistreerd voor gebruik bij de hond.

Ulcogant® wordt gebruikt om een beschermlaagje aan te brengen op de maagzweer.

Genezing is alleen mogelijk als de oorzaak van de problemen kan worden weggenomen.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland