Mank lopen

Als een hond of kat mank is of kreupel loopt, kan dat vele oorzaken hebben. Meestal betekent dit dat het dier pijn heeft aan de voor- of achterpoot. We gaan op zoek naar de oorzaak van het mank lopen en welke behandeling nodig is zodat de hond of kat weer snel zonder pijn kan lopen!

De oorzaak

Er kunnen veel oorzaken zijn voor het mank lopen. Voor we de hond of kat gaan behandelen, wil de dierenarts of orthopeed dus uitzoeken wat deze oorzaak is. Daarom beginnen we met een aantal belangrijke vragen. Kan er iets gebeurd zijn voorafgaand aan het mank lopen; kan het dier een ongeluk hebben gehad of ergens in gestapt zijn? Wanneer is het kreupel lopen begonnen; is het geleidelijk of plotseling ontstaan? Daarna doet de dierenarts een lichamelijk onderzoek. Waar nodig maken we een röntgenfoto of CT-scan om het probleem te vinden.

De behandeling

Als de oorzaak gevonden is, bekijken we de verschillende behandelingen en overleggen we met u welke mogelijkheden er zijn. Soms bestaat de behandeling uit rust en medicijnen of is een operatie nodig.

Veel voorkomende oorzaken

Een aantal veel voorkomende oorzaken waardoor honden mank kunnen zijn:
– pijn aan poot
– iets in de poot
gebroken poot
– gewrichtsproblemen
gescheurde kruisband
artrose
elleboogdysplasie (ED)
heupdysplasie (HD)
loszittende knieschijf (patella luxatie)
– standsafwijkingen
– groei afwijkingen

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland