Megaoesofagus

De slokdarm loopt van de keel naar de maag. Een gezonde slokdarm duwt speeksel, eten en drinken naar de maag. Een verlamde slokdarm (oesfagus) is groot en wijd (mega): megaoesofagus.

Als de slokdarm verlamd is, blijft alles wat uw hond doorslikt in de slokdarm staan. Als uw hond beweegt,  kan de inhoud van de slokdarm terugklotsen naar de keel en naar buiten. We noemen dit regurgiteren. Het ziet er anders uit dan braken of overgeven.

Honden met een verlamde slokdarm moeten rechtop zitten als ze eten of drinken. Als uw hond rechtop zit, zorgt de zwaartekracht dat de inhoud van de slokdarm de maag inloopt.

verlamde slokdarm (megaoesofagus) op röntgenfoto
Wijd openstaande verlamde slokdarm

Regurgiteren 

Regurgiteren lijkt op braken. Maar als uw hond regurgiteert, is hij niet misselijk en spant hij niet zijn buik.

Een hond regurgiteert onverwacht. Voor u, maar ook voor hemzelf. Bij braken heeft de hond de tijd om zijn stembanden te sluiten. Bij regurgiteren gebeurt dit niet. Verslikken is dus het grootste probleem bij een slokdarmverlamming. Veel honden met een verlamde slokdarm krijgen om die reden een longontsteking.

Diagnose megaoesofagus

Bij een verdenking op een megaoesofagus, maken wij een röntgenfoto van de borstholte. Normaal is een slokdarm niet zichtbaar op een röntgenfoto. Bij een megaoesofagus is de slokdarm wijd en bevat lucht. Lees ook: acetylcholine-receptor antilichaam test

Oorzaken slokdarmverlamming

Een te traag werkende schildklier, zuurbranden van de slokdarm en myasthenia gravis zijn behandelbare vormen van megaoesofagus. Ook een thymoom (tumor van de zwezerik) kan een slokdarmverlamming geven (zie foto). Het probleem kan ook optreden bij een andere ziekte, waarbij de natrium-, kalium- en calciumwaarden in het bloed sterk afwijkend zijn.

Er zijn andere mogelijke oorzaken van dit probleem, die niet te behandelen zijn. Bij honden met deze aandoeningen kunnen we alleen zorgen dat de hond zo goed mogelijk functioneert met de verlamde slokdarm.

Behandeling megaoesofagus

We adviseren de hond zittend te laten eten met de etensbak op een verhoging.

Bij viervoeters loopt de slokdarm ongeveer horizontaal. Als de slokdarm verticaal staat (net als bij de mens) zakt het eten door de zwaartekracht naar de maag. De hond moet na het eten even blijven zitten. Als het eten in de maag zit, regurgiteert de hond niet meer en kan hij zich ook niet verslikken.

Een kleiner hondje kan je 5-10 minuten rechtop tegen je aanhouden als een baby die een boertje moet laten.

Sommige honden slikken makkelijker diner of blik, sommige makkelijker droge brokken. Daar is dus geen algemeen geldend advies over te geven.

Ook drinken kan problemen geven. Omdat blikvoer meer water bevat dan droge brokken (80% vs 10%) kan blikvoer soms een uitkomst zijn. Ook verdikkingsmiddelen, zoals Nutricia Nutilis, helpen bij slikproblemen van water.

Meerdere kleine maaltijden zijn te verkiezen boven één of twee grotere maaltijden.

Omdat een hond de hele dag door speeksel produceert, staat er altijd een laagje vocht in de slokdarm. Het best zou uw hond op twee benen kunnen gaan lopen en rechtop gaan slapen. Dit is helaas geen reële optie.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland