Acetylcholine-receptor antlicaamtest

De acetylcholine-receptor antilichaamtest gebruiken we bij honden met spierproblemen en verlammingsverschijnselen. We zien het eiwit “Acetylcholine-receptor antilichaam” in het bloed van de meeste honden met de ziekte myasthenia gravis. Het antilichaam tast een stofje aan (acetylcholine) dat signaaltjes overbrengt van zenuwen naar spieren.

Voor deze test moeten we bloed afnemen. De test wordt op dit moment alleen uitgevoerd in  het laboratorium van San Diego University in de V.S. van Amerika. Dit betekent dat het 1 tot 3 weken kan duren voor de testresultaten bekend zijn.

Waarom gebruiken we deze test?

Deze test helpt ons in het stellen van de diagnose “myasthenia gravis”, een ziekte waarbij verlamming van de spieren optreedt, soms alleen verlamming van de slokdarm. Er zijn verschillende vormen van deze ziekte.

Bij de verkregen vorm van deze ziekte doen spieren over het hele lichaam mee. Bij deze vorm is de acetylcholine recetor-antlichamentest de beste methode om de diagnose te stellen.
Deze test is bij 98% van de honden met de verkregen vorm van Myasthenia Gravis positief.

Bij honden met de aangeboren variant is de test vaak negatief.
Bij de focale vorm van myasthenia gravis (ziekte waarbij alleen de slokdarm verlamd is) weten we niet goed hoe precies de test is: soms kunnen we geen of maar weinig antilichamen aantonen.

We kunnen ook de neostigmine test (Tensilon-test) gebruiken om de diagnose myasthenia gravis te stellen. Hierbij spuiten we een stofje in en kijken of de verlammingsverschijnselen minder worden.

Lees verder bij: myasthenia gravis

Normale uitslag

Normaal gesproken is het eiwit acetylcholine-receptor antilichaam niet aanwezig in het bloed (minder dan 0.05 nmol/l)

Wat betekent een verhoging van de waarde?

We hebben acetylcholine receptor antilichaam in het bloed van uw hond gevonden. Hiermee weten we dat uw hond de spierziekte “myasthenia gravis” heeft, als uw hond tenminste ook verschijnselen heeft die er bij passen.

Niet elke hond met myasthenia gravis heeft een hoge waarde. Een normale of lage waarde betekent dus niet dat uw hond geen myasthenia gravis kan hebben.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland