Epilepsie is soms erfelijk
Elke hond kan epilepsie ontwikkelen. Er zijn echter een aantal hondenrassen met duidelijk meer gevallen van epilepsie. In dit artikel leest u alles over of epilepsie erfelijk kan zijn of niet.
Hondenrassen met epilepsie
Een aantal hondenrassen heeft duidelijk meer gevallen van epilepsie dan andere rassen. Dit zijn o.a. de Australische Herder, Basset Fauve de Bretagne, Beagle, Cavalier King Charles Spaniel, Petit Basset Griffon Vendéen, Tervuerense Herder, Berner Sennenhond, Border Collie, Teckel, Dalmatiër, Engelse Springer Spaniel, Duitse Herder, Golden Retriever, Irish Wolfshond, Keeshond, Labrador Retriever, Lagotto Romagnolo, Sheltie, Standaard Poedel, Bouvier, Drentsche Patrijshond, Duitse Staande Korthaar, Ierse Setter, Italiaanse Windhond, het Kooikerhondje, Weimaraner, Border Terrier en Vizsla.
Gelukkig hebben veel Labradors geen epilepsie
De ernst van de aanvallen kunnen per ras verschillen en ook de reactie op medicijnen.
Fokken met een hond met epilepsie
Honden met epilepsie dienen te worden uitgesloten van de fokkerij. Ook moeten, voor zover mogelijk, hun directe familieleden niet voor de fok gebruikt worden. In januari 2013 werd voor het eerst in Nederland een hondenfokker veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding wegens het verkopen van een Ierse Setter met een erfelijke epilepsie.
De uitspraak geeft aan dat fokkers moeten kunnen laten zien dat ze genoeg hebben gedaan om de kans op de ziekte bij de pups te voorkomen.
Genetische testen
– Ruwharige Dwergteckel, Basset en Beagle
Bij deze rassen komt een bijzondere vorm van epilepsie voor: progressieve myoclonische epilepsie (PME). PME is te vergelijken met de ziekte van Lafora bij mensen. De ziekte begint al op jonge leeftijd. De eerste verschijnselen treden meestal pas op tussen het zesde en negenede levensjaar. Een hond met PME krijgt spiercontracties over het hele lichaam en de kop trekt achterover. Vaak gebeurt dit in reactie op onverwachte geluiden of licht.
Er bestaat een DNA-test voor deze vorm van epilepsie bij het Amerikaanse instituut CEN. Deze test is er voor de Ruwharige Dwergteckel en de Basset.
– Lagotto Romagnolo (Italiaanse truffelhond)
De Lagotto is het enige hondenras waarbij bekend is in welk gen een fout (mutatie) zit. Het gaat om een vorm van epilepsie die op jonge leeftijd ontstaat. De verschijnselen verdwijnen vanzelf weer rond de leeftijd van 4 maanden. Een DNA test kan gedaan worden bij Genoscoper, PO Box 162, FI-00381 Helsinki, Finland.
– Belgische Herdershond, Golden- en Labrador Retriever, Poedel, Engelse Springer Spaniel, Ierse Wolfshond en Border Collie
Bij deze rassen is bekend hoe epilepsie overerft. Maar we weten niet precies welke genen erbij betrokken zijn.
Er zijn dus ook geen DNA testen mogelijk.
– Poedel
Bij de Poedel komt de idiopathische of primaire epilepsie voor. Naast deze “gewone” vorm van epilepsie bestaat bij Poedels ook een vorm die optreedt binnen 5 weken na de geboorte. Deze vorm wordt veroorzaakt door een ziekte die neonatale encefalopathie heet. Pups sterven op jonge leeftijd aan deze ziekte.
We weten hoe deze ziekte overerft. Voor deze ziekte is een DNA test beschikbaar, waardoor Poedels met “neonatale encefalopathie” uitgesloten kunnen worden van de fok.
Belgische Herdershond
Bij de Belgische Herdershond zien we de eerste aanval meestal optreden rond 4 jaar. Uit een Deens onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van de Belgische Herdershonden met epilepsie een focale vorm heeft (partiële epilepsie), en dus geen gegeneraliseerde aanvallen laat zien. In de helft van de Tervurense herders met epilepsie beginnen de aanvallen focaal, maar gaan ze later over in gegeneraliseerde aanvallen.
Drentsche Patrijshond en Kooikerhondje
De rasverenigingen van de Drentsche Patrijshond en het Kooikerhondje hanteren een fokreglement voor het terugdringen van epilepsie.
Border Collie
Bij Border Collies heeft epilepsie vaak een ernstig verloop, met clusters van aanvallen. De medicijnen bij dit ras werken ook minder goed. De prognose voor Border Collies met epilepsie is daarom slechter dan bij andere hondenrassen.