Hersenbloeding bij de kat

Hersenbloedingen bij de kat kunnen worden veroorzaakt door een hoge bloeddruk, trauma (een aanrijding, val of klap), en kan ook het gevolg zijn van een stollingsprobleem of een andere afwijking in de hersenen (zoals een hersentumor).

Symptomen hersenbloeding kat

Een hersenbloeding treedt vlaak plotseling op. De kat krijgt plots of binnen enkele minuten problemen. De verschijnselen zijn afhankelijk van de plek in de hersenen waar de bloeding optreedt. Bijvoorbeeld:

  • Afwijkend gedrag.
  • Scheve kopstand.
  • Dronkenmansgang.
  • Moeilijk wek-baar, coma, overlijden.

Diagnose hersenbloeding kat

Een hersenbloeding kan worden aangetoond met een MRI-scan. In veel gevallen zal op basis van de symptomen en bekend trauma of hoge bloeddruk de diagnose vermoed.

Trauma

Een kat die aangereden wordt of bijvoorbeeld van het balkon valt kan een hersenbloeding krijgen. Dit soort trauma is, samen met infectieziekten, de belangrijkste doodsoorzaak bij jonge katten. (Zie: hoe oud wordt een kat?)

Als een kat aangereden of gevallen is, is het belangrijk om eerst te zorgen voor de hart, longen, hersenen en rug. Soms is het nodig dat een kat eerst aansterkt voordat andere problemen, als een gebroken poot, kan worden hersteld.

Hoge bloeddruk

Van een hoge bloeddruk merk je niets, tot schade optreedt als:

Drie belangrijke oorzaken van een hoge bloeddruk zijn:

Het is niet altijd duidelijk wat de oorzaak van een hoge bloeddruk.
Bij katten wordt een verhoogde bloeddruk vaak behandeld met amlodipine. In de USA is Seminthra voor dit doel geregisterd. Controle van het effect van de behandeling is vereist. Lees verder: hoge bloeddruk.

Stollingsproblemen

Als een kat een wondje krijgt, moet een stolsel worden gevormd. Bij een stollingsprobleem kunnen katten overal bloedingen krijgen, waaronder een hersenbloeding.

De belangrijkste oorzaak van stollingsstoornissen bij de kat is een tekort aan bloedplaatjes. Stollingsproblemen komen bij de kat weinig voor.

Lees bij: bloedonderzoek stolling

Andere oorzaken hersenbloeding kat

Aangeboren (aneurysma) en verkregen afwijkingen (zoals tumoren, ontstekingen) aan de bloedvaten in de hersenen kunnen een hersenbloeding veroorzaken.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten