Neustumoren bij de hond

Neustumoren vinden wij vooral bij honden van middelbare leeftijd en ouder. Omdat de hond een snot- of bloedneus heeft, doen we een onderzoek en daarbij kan een neustumor gevonden worden. Hoewel veel tumoren in de neus kwaadaardig zijn en pas in een laat stadium worden ontdekt, is een behandeling in sommige gevallen wel degelijk mogelijk.

normale neus bij rhinoscopie
normale neus bij rhinoscopie

Symptomen neustumor bij de hond 

Uitvloeiing komt bij neustumoren in het begin meestal uit één neusgat. Als de tumor groter wordt, kan de neusuitvloeiing uit twee neusgaten komen. In de meeste gevallen raakt de neus verstopt, waardoor de hond op den duur alleen maar door de mond kan ademen.

In eerste instantie is de neusuitvloeiing vaak waterig, later wordt  het snot dikker en wit, groenig of bloederig. Bij een nog later stadium kan de hond ook bloedneuzen krijgen.

Diagnose neustumor bij de hond

Een neusonderzoek is meestal voldoende om vast te stellen dat de hond een zwelling in de neus heeft. Weefselmonsters moeten aantonen of deze zwelling goed- of kwaadaardig is en of de tumor gevoelig is voor chemotherapie of bestraling.

Omdat we met rhinoscopie ook andere oorzaken van chronische neusuitvloeiing kunnen vaststellen en we met rhinoscopie ook vreemde voorwerpen kunnen verwijderen, is dit meestal het onderzoek waar we mee beginnen.

Op een CT scan is goed zichtbaar hoe groot een neustumor is. Ook kan gezien worden of de tumor door de schedel heen groeit, bijvoorbeeld richting ogen of hersenen. Deze informatie is belangrijk als u een operatie of bestraling overweegt. Een CT scan kan niet altijd  onderscheid maken tussen een stolsel of een tumor. Als we bij rhinoscopie een weefselmonster nemen, kan een neusbloeding optreden en dus een stolsel ontstaan. Dit is de reden dat sommige dierenartsen liever een CT scan voorafgaand aan een scopie plannen.

Behandeling neustumor bij de hond

  • Maligne lymfoom kan worden behandeld met chemotherapie of met bestraling. Beide behandelingen kunnen er voor zorgen dat de klachten verdwijnen. De meeste honden hebben geen noemenswaardige bijwerkingen. Chemotherapie kan poliklinisch worden gegeven. De hond hoeft niet onder narcose en de behandeling is goedkoper dan de bestraling. We raden het gebruik van chemotherapie af, als de hond het huis deelt met kinderen of een zwangere vrouw. In die gevallen is bestraling een veilig alternatief.
  • Andere kwaadaardige tumoren (carcinomen en sarcomen) kunnen het best behandeld worden met bestraling, waarbij de tumorcellen worden gedood.
  • Na de bestraling is het soms nodig de tumor operatief te verkleinen. Carcinomen zijn gevoeliger voor bestraling dan sarcomen. Bestraling gevolgd door een operatie geeft een betere prognose dan alleen een operatie.
  • Als chemotherapie, bestraling en/of operatie geen optie is, kan een palliatieve behandeling met pijnstillers sommige honden nog een goede laatste levensfase geven.

Prognose neustumor bij de hond 

De overlevingstijd na diagnose is van veel factoren afhankelijk: Welke tumor is het, hoe groot is de tumor bij het ontdekken, hoe hard groeit de tumor, groeit de tumor door bot heen, in welke richting groeit de tumor, bloedt de tumor en kan de hond wel voldoende ademen?

  • Een behandeling met chemotherapie of bestraling leidt zelden tot definitieve genezing. De behandeling is bedoeld om de hond een goed leven te geven.
  • Bij chemotherapie is de helft van de honden na ongeveer een jaar nog in leven.
  • Bij bestraling is het effect sterk afhankelijk van het type weefsel, het type apparaat waarmee wordt gewerkt en het aantal bestralingen dat wordt gegeven. In sommige studies leeft de helft van de honden langer dan 20 maanden.
  • Een neustumor kan door de schedel heen groeien en een onderhuidse bult geven. Vervelender is het als de tumor de oogkas ingroeit en het oog naar voren drukt. Ook kunnen tumoren richting de hersenen groeien en epilepsie aanvallen of coma veroorzaken
  • Een hond die steeds bloedneuzen heeft, en regelmatig het interieur onder bloedt, is niet in huis te houden. Een chirurg kan tijdens een operatie de toevoerende bloedvaten afbinden, maar deze ingreep wordt in Nederland zelden toegepast. In de meeste gevallen kiezen eigenaren ervoor om de hond te laten inslapen als de neustumor niet behandeld kan worden.
  • Veel honden kunnen tijdens het slapen niet door de mond ademen. Als de neus verstopt zit, is slapen soms niet mogelijk. Ook in dit geval kiezen de meeste baasjes ervoor om de hond te laten euthanaseren.
Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland