Oncaspar

Enzym-behandeling voor honden en katten met lymfklierkanker (maligne lymfoom). Oncaspar (pegaspargase, L-Asparaginase, PEG-L-Asparaginase) is een geneesmiddel dat we gebruiken voor honden en katten met maligne lymfoom. Er zijn minder bezwaren en voorzorgsmaatregelen nodig  bij deze behandeling dan bij de behandeling met andere cytostatica (chemotherapie). Oncaspar heeft weinig bijwerkingen en is ongevaarlijk voor de omstanders. Het kan dus veilig gebruikt worden in een gezin met kinderen of als het baasje zwanger is of probeert te worden.

Bij welke vormen van kanker?

Dierenartsen kunnen Oncaspar gebruiken bij alle vormen van lymfklierkanker (maligne lymfoom) bij hond en kat. Bij andere vormen van kanker heeft Oncaspar geen aantoonbaar effect. Er is een beperkte hoeveelheid onderzoek uitgevoerd naar deze behandeling. Het werkt niet even goed bij alle dieren met lymfoom en over het algemeen werkt het minder goed/minder lang dan de conventionele chemotherapie. Er zijn echter wel dieren die op deze behandeling zeer goed reageren en waarbij de kanker ruime tijd wegblijft. Het is bij uitstek een behandeling voor honden of katten waarbij gewone chemotherapie niet mogelijk is, of weinig effect heeft.

Hoe ziet de behandeling eruit?

De dierenarts-internist geeft de injectie met Oncaspar in een spier of onderhuids. Er zijn twaalf behandelingen in 9 maanden tijd. De eerste 4 injecties geeft de dierenarts om de 2 weken. Na de eerste vier injecties geeft hij of zij de volgende 4 met 3 weken interval. Daarna volgen nog 4 injecties met steeds 4 weken ertussen. Daarna kan besloten worden te stoppen of de intervallen tussen de injecties nog verder te verlengen. Dit is het standaard protocol, het kan aangepast worden als dat nodig is.

Kan ik zelf de injecties geven?

De Oncaspar is maximaal 1 maand houdbaar. Na aanprikken van de ampul is Oncaspar beperkt houdbaar. Dit betekent dat er geen injecties meegegeven kunnen worden. De injecties geven wij dus altijd zelf bij het Medisch Centrum voor Dieren.

Bijwerkingen

Honden en katten die Oncaspar krijgen, verdragen dat vrijwel altijd prima. Honden kunnen soms buikpijn en braken krijgen door een alvleesklierontsteking (pancreatitis) na een Oncaspar injectie. Bij honden en katten kunnen overgevoeligheidsreacties optreden. Overgevoeligheidsreacties kunnen zijn: jeuk, roodheid, bultjes, korstjes of spierpijn. Bijwerkingen komen heel weinig voor.

Met elke behandeling tegen kanker kan het zijn dat het middel te goed werkt: dit heet tumor lysis syndroom en kan optreden als het lichaam in de problemen komt doordat er teveel kankercellen tegelijk afsterven. De kans hierop is wat groter bij honden of katten die een grote hoeveelheid kankercellen hebben, waarbij de kanker dus wijdverspreid aanwezig is in het lichaam. Als dit optreedt kunnen we er vaak weinig tegen doen. Dieren die ernstig ziek zijn bij aanvang of waarbij we inschatten dat dit risico hoger is houden we vaak een nachtje ter observatie. Deze bijwerkingen komen meestal binnen 24-48 uur voor. Gelukkig is dit zeldzaam.

Wat kost het?

Oncaspar is een duur geneesmiddel. De kosten van de behandeling hangen daarom sterk af van de grootte van uw dier en de benodigde dosis. Het eerste consult is altijd uitgebreider en duurder omdat de internist dan meer tijd nodig heeft voor uw verhaal, voor uitleg en voor onderzoek van uw hond of kat. Soms zijn aanvullende onderzoeken nodig voordat de dierenarts kan beginnen met de behandeling.

Voor een kostenschatting op  maat kunt u contact opnemen met de receptie van het Medisch Centrum voor Dieren.

Prognose

Er is niet heel veel onderzoek gepubliceerd naar het gebruik van Oncaspar bij honden en katten. Het is wel aangetoond dat het werkzaam is.

De prognose is wat minder goed dan bij de reguliere chemotherapie, vandaar dat het advies is om daarmee te beginnen. Als dat niet mogelijk  is of niet goed aanslaat dan kan Oncaspar behandeling een goed alternatief zijn.

Als we geen therapie instellen bij dieren met maligne lymfoom is 50% na 6 weken overleden. Lees ook chemotherapie

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten