Oorontsteking

Oorontsteking is vaak een pijnlijk en hardnekkig probleem. Oorklachten kunnen onderdeel zijn van een huidziekte, zoals een allergie. Maar het kan ook een op zichzelf staand probleem zijn, bijvoorbeeld wanneer er zich een grasaar, poliep of tumor in het oor bevindt. Het is ook mogelijk dat de diepere delen van het oor zijn aangetast.

Help, mijn hond heeft oorontsteking!

In deze video leggen we uit hoe het ontstaat en wat we kunnen doen om de oorzaak te zoeken.

Hoe merkt u dat uw dier oorontsteking heeft?

Een dier met oorontsteking krabt vaak aan zijn oor en schudt met zijn kop. Soms houdt hij het ontstoken oor wat lager en komt er viezigheid uit het oor. Het oor kan ook flink stinken.

Wat gebeurt er in het oor bij oorontsteking?

De gehoorgang van de hond en kat is een holle buis met een knik er in. Deze buis is bekleed met huid. Aan het einde van de gehoorgang bevindt zich het trommelvlies. Hierachter begint het middenoor. Hierin ligt het gehoororgaan (slakkenhuis) en het evenwichtsorgaan.

Bij oorontsteking gaat de huid van de gehoorgang ontsteken waardoor hij vaak gaat zwellen. Meestal wordt er extra oorsmeer en soms ook pus gevormd. De gehoorgang raakt geheel afgesloten waardoor het ontstekingsmateriaal niet meer naar buiten kan. Dit wordt een voedingsbodem voor bacteriën en gisten, waardoor de ontsteking steeds erger wordt: er ontstaat een vicieuze cirkel. Uiteindelijk kan de ontsteking ook doorslaan naar het middenoor, waardoor er ook evenwichtsstoornissen en andere neurologische klachten kunnen ontstaan.

Behandeling van oorontsteking

De behandeling van oorontsteking hangt af van de oorzaak van de ontsteking. Vaak zal een behandeling met oorzalf onderdeel zijn van de behandeling. Het is van groot belang dat u de zalf op de juiste manier in de oren aanbreng: lees hier hoe u dat het beste kunt doen.

Het is niet altijd eenvoudig om de juiste behandeling te vinden, maar één ding is zeker: niet behandelen is geen optie. Ga daarom altijd naar uw dierenarts als uw dier oorontsteking heeft. Als het probleem maar niet over wil gaan, kunt u vragen of uw dierenarts u wil verwijzen naar de orenpoli van het Medisch Centrum voor Dieren. Hier werken dermatologen, chirurgen en internisten samen bij de behandeling van patiënten met oorklachten.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten