Hoe zalf ik de oren van mijn hond?

Als uw hond oorontsteking heeft, moet u meestal zalf in de oren aanbrengen. Het is belangrijk dat u dit op de juiste manier doet, anders heeft de oorzalf onvoldoende effect. Als u de zalf volgens deze instructie aanbrengt, heeft uw hond optimaal effect van de behandeling.

Eerst even een stukje anatomie

Voordat u begint, is het goed om te weten hoe het oor van de hond in elkaar zit:

De gehoorgang in het gezonde oor is een holle, lange buis met een bocht er in. Aan het einde van deze buis zit het trommelvlies.

In het ontstoken oor is deze buis bijna helemaal dicht door de zwelling van de huid die de gehoorgang bekleedt. De ontsteking zit dus niet alleen bovenaan, waar u het kunt zien, maar helemaal tot aan het trommelvlies.

Wat willen we met het zalven bereiken?

We willen graag de hele gehoorgang behandelen, tot aan het trommelvlies, niet alleen het voorste stukje. Let daarom op het volgende:

  • Breng de zalf op de juiste manier aan
  • Breng de zalf diep genoeg aan
  • Breng voldoende zalf aan

Breng de zalf op de juiste manier aan

Als u de zalf gaat aanbrengen, moet u proberen om de gehoorgang, die van nature een bocht heeft, tot een lange, rechte buis te maken. Anders bereikt de zalf waarschijnlijk niet het diepste deel van het oor. Daarom moet u het oor een stukje van het lichaam af trekken. Dus niet boven op de kop vouwen want dan wordt de bocht juist scherper. Door een beetje aan het oor te trekken, wordt de bocht uit de gehoorgang recht .

Breng de zalf diep genoeg aan

Dit bereikt u door het puntje van de zalftube helemaal in de gehoorgang te laten verdwijnen. U hoeft niet bang te zijn dat u het trommelvlies beschadigt, de gehoorgang is lang genoeg, zelfs bij kleine honden en katten. Het puntje van de tube, dat hier nog te zien is, moet dus helemaal in het oor verdwijnen.

oorzalf aanbrengen

Breng voldoende zalf aan

De hoeveelheid zalf die u moet aanbrengen, hangt af van het product dat u gebruikt, maar in het algemeen geldt dat je niet gauw teveel kunt aanbrengen. Als u de zalf uit het oor omhoog
ziet komen, weer u zeker dat het genoeg is.

Tenslotte: let op de hygiëne

In het oor van uw hond zitten veel bacteriën. Was altijd voor en na het zalven van de oren uw handen, en/of draag handschoenen. Maak het puntje van de tube na gebruik schoon met een tissue en berg de zalf zodanig op dat zowel de zalf als de omgeving schoon blijven.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland