Galblaasafwijkingen

Overvulde galblaas

Als de gal niet meer uit de galblaas naar de darm kan worden afgevoerd raakt de galblaas ernstig overvuld. HIerdoor ontstaat er ernstige stuwing in de galwegen waardoor er geelzucht (icterus) ontstaat.
 

Onderzoek

De galblaas en de grote galwegen van de lever kunnen met een echografisch onderzoek van de buik goed worden onderzocht. Hierbij kan worden vastgesteld waardoor de overvulling van de galblaas wordt veroorzaakt. 
Bij een deel van de dieren blijkt de galblaas overvuld te zijn met dikke erg slijmerige gal die niet kan worden afgevoerd. Deze ophoping ziet er op de echo uit als een doorgesneden kiwi (kiwi-galblaas).
Soms is zichtbaar dat het buisje tussen de galblaas en de darm verstopt is geraakt. Meestal kan de exacte oorzaak niet worden opgespoord. Er kan ook sprake zijn van een tumor die de afvoer van de gal belemmerd.

Operatie

Als er geen afwijkingen zijn aan de galwegen tussen lever en darm, maar alleen aan de galblaas dan zal de galblaas bij de operatie worden verwijderd.
Als er wel problemen zijn met de galwegen dan moet zal er een bypass worden gemaakt tussen galblaas en darm. Hierbij wordt er een darm over de galblaas heen gelegd en worden galblaas en darm met een een kleine opening met elkaar verbonden. De gal stroomt nu direct naar de darm. 

 

Gerelateerde artikelen