Ontlasting heeft een rare kleur

De kleur van ontlasting wordt bepaald door wat de hond eet, en of de darmen, lever en de alvleesklier voldoende werken. Als uw hond nergens last van heeft en alleen de kleur van de ontlasting een keer anders is, is er geen reden voor zorgen.
Ontlasting
Vieze praatjes verdienen een schattige foto

Lichte ontlasting

Als uw hond rijst krijgt en dit niet goed verteert, zal de ontlasting licht van kleur zijn. Ook sommige hondenbrokken als Hill’s ID geven licht gekleurde ontlasting.

Groene ontlasting

Heeft uw hond gras gegeten, dan kleurt de lichte ontlasting groen.

Gele ontlasting

Een melkmaaltijd maakt de ontlasting gelig.

Donkere voedingsstoffen zullen donkere ontlasting geven.

Zwarte ontlasting

Zwarte ontlasting is vaak alarmerend omdat het kan wijzen op een maag -darmbloeding.

Lees verder bij zwarte ontlasting

Oranje of groene ontlasting

Bij een verhoogde afbraak van bloedcellen kan de gal en de ontlasting groener of oranje kleuren. Dit zal alleen gezien worden bij ernstig zieke honden.

Lees verder bij AIHA

Witte ontlasting 

Als een hond veel botten eet, kan de ontlasting hard en wit worden.

Omdat dit kan leiden tot een verstopping, raden we aan uw hond minder botten te geven. Lukt het poepen niet goed, dan moeten we de hond helpen (laxeren).

Vertering

Om eten te kunnen verteren moeten de darmen, de lever en de alvleesklier goed samen werken. Een verstoring van een van deze organen zal leiden tot afwijkende ontlasting.

De dunne darm

In de dunne darm wordt het eten verteerd. De dunne darm is voor dit doel bekleed met darmvlokken. Bij endoscopie zien deze darmvlokken er uit als hoogpolig tapijt. Elk darmvlok maakt spijsverteringsenzymen, produceert vocht, absorbeert vocht en beweegt.

Sommige virussen en parasieten maken de darmvlokken korter, andere zorgen dat de vochtproductie toeneemt. Weer andere zorgen dat de darmen meer of minder gaan kneden. Bij diarree is de vertering verminderd en de kleur van de ontlasting is mogelijk anders.

Lees verder bij dunne darm diarree

De lever en de galblaas: grijze ontlasting

De lever maakt gal, die via de galblaas en de galgangen in de ontlasting komt. Gal is belangrijk voor de vertering van vet. Daarnaast zorgen bepaalde bestanddelen in de gal voor de normale bruine kleur van de ontlasting.

Als een hond een galsteen heeft, of als de galafvoer om een andere reden gestremd is, kan de ontlasting veel vet en weinig pigment bevatten. De ontlasting is licht van kleur (vaak grijs zoals stopverf).

Een echo van de buik is bij een verdenking van een galwegprobleem nodig om de diagnose te stellen.

Lees verder bij leverproblemen bij de hond

De alvleesklier: grijze ontlasting

Bij EPI is vaak sprake van grote hoeveelheden ontlasting. De ontlasting laat vaak zien dat het voer slecht verteerd is, soms is het voedsel gewoon nog te herkennen. De ontlasting heeft vaak een lichte kleur door het onverteerde vet.

Een hond met EPI heeft vraatzucht, valt snel af en vreet van alles van straat om zijn honger te stillen.

EPI wordt vastgesteld bij bloedonderzoek (bij de nuchtere hond).

Lees verder bij Exocriene Pancreas Insufficiëntie (EPI)

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland