Perianaalkliertumoren
Een perianaalkliertumor, of Perianaalkliertumoren zijn (meestal goedaardige) tumortjes van het klierweefsel rondom de anus. Operatieve verwijdering van de tumortjes is noodzakelijk. Bij een goed uitgevoerde operatie wordt de hond vrijwel nooit incontinent. Castratie van de hond is noodzakelijk, dit om te voorkomen dat de tumortjes terugkomen.
Wat is een perianaalkliertumor?
Perianaalkliertumoren gaan uit van het klierweefsel in de huid rond de anus. Het zijn vrijwel altijd goedaardige tumoren die vooral ontstaan bij oudere niet-gecastreerde reuen.
Bij veel honden zijn er meerdere tumoren die in omvang variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters. Soms groeien deze tumoren door de huid heen en ontstaat er een open wondje.
Operatie
Een perianaalkliertumor moet chirurgisch worden verwijderd. Omdat de perianaalklieren vlak naast de anus liggen, moet de ingreep heel voorzichtig worden uitgevoerd om de sluitspier niet te beschadigen. Gelukkig kunnen we de sluitspier in de meeste gevallen sparen, zodat de hond vrijwel nooit incontinent wordt van deze ingreep.
Bij een deel van de patiënten ligt de tumor zo dicht bij de anaalzakuitgang dat deze niet gespaard kan worden. In dat geval moeten we ook de anaalzak verwijderen.
Castratie
Deze tumoren ontstaan onder invloed van mannelijke geslachtshormonen (testosteron). Castratie van de hond is daardoor noodzakelijk. Als dit niet gebeurt, is er een zeer grote kans dat er nieuwe tumoren zullen ontstaan.