Perianaalkliertumoren

Perianaalkliertumoren zijn (meestal goedaardige) tumortjes van het klierweefsel rondom de anus. Ze moeten operatief verwijderd worden. Bij een goed uitgevoerde operatie wordt de hond vrijwel nooit incontinent. Om te voorkomen dat de tumortjes terug komen, moet de hond gecastreerd worden.

Wat zijn perianaalkliertumoren?

Perianaalkliertumoren gaan uit van het klierweefsel in de huid rond de anus. Het zijn vrijwel altijd goedaardige tumoren die vooral ontstaan bij oudere niet-gecastreerde reuen.
Bij veel honden zijn er meerdere tumoren die in omvang variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters. Soms groeien deze tumoren door de huid heen en ontstaat er een open wondje.

Operatie

Perianaalkliertumoren moeten chirurgisch worden verwijderd. Omdat de perianaalklieren vlak naast de anus liggen, moet de ingreep heel voorzichtig worden uitgevoerd om de sluitspier niet te beschadigen. Gelukkig kunnen we de sluitspier in de meeste gevallen sparen, zodat de hond vrijwel nooit incontinent wordt van deze ingreep.
Bij een deel van de patiënten ligt de tumor zo dicht bij de anaalzakuitgang dat deze niet gespaard kan worden. In dat geval moeten we  ook de anaalzak verwijderen.

Castratie

Omdat deze tumoren ontstaan onder invloed van mannelijke geslachtshormonen (testosteron) moet de hond ook gecastreerd worden. Als  dit niet gebeurt, is er een zeer grote kans dat er nieuwe tumoren zullen ontstaan.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten