Pericard-overvulling

Overvulling van het hartezakje kan ernstige verschijnselen veroorzaken. Bij de operatie wordt een deel van het hartezakje verwijderd. Voor veel patienten is de prognose gunstig.

Wat is een pericardovervulling?

Bij een pericard overvulling is het stevige zakje dat om het hart zit overvuld geraakt met vocht. Hierdoor kan het hart niet meer goed pompen. De hond wordt benauwd en hoopt er zich vocht op in de buik. In eerste instantie wordt het hartezakje leeggezogen. Als de overvulling terug komt is een operatie nodig.

Operatie

Bij de operatie wordt een (groot) deel van het pericard verwijderd. Hierdoor kan er geen ophoping van vocht meer optreden. De operatie kan via de buik en tussen de ribben door worden uitgevoerd. Beide methoden hebben voordelen, maar ook nadelen. In de meeste gevallen is de prognose gunstig. Het pericard kan niet volledig worden verwijderd o.a. omdat er zenuwen over heen lopen. De verschijnselen zijn meestal snel verdwenen. Nieuwe vochtophoping komt vrijwel nooit voor.

Prognose

De prognose is afhankelijk van de oorzaak van de overvulling van het hartezakje. Is er een ontsteking, dan is de prognose gunstig. Als de overvulling veroorzaakt wordt door een tumor, dan zal er enige tijd herstel zijn, maar uiteindelijk zal het toch weer slechter gaan.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten