Een puppy kopenWaar kunt u op letten bij het kopen van een pup?

Print de checklist puppy kopen als u naar een pup gaat kijken. De uitleg bij de checklist, vindt u op deze pagina.

Bottomline: een goede hondenfokker:

  • Wil een goed tehuis voor zijn pups.
  • Doet er alles aan om de gezondheid van de pups te bevorderen.
  • Zorgt voor een goede socialisatie van de pups.

Als de fokker niet voldoet aan deze karakterschetsen, kunt u uw pup beter elders uitzoeken.

Een pup moet minimaal 7 weken  zijn voordat hij het nest mag verlaten.
Pups uit het buitenland, het chipnummer begint met een ander nummer dan 528, moet minimaal 15 weken zijn voordat hij Nederland binnen mag komen.

Labrador pup

Fokker heeft 1 of 2 nestje(-s)

Het verzorgen en socialiseren van pups kost veel tijd. Als een fokker veel nestjes heeft, kan hij die zorg (zonder hulp) niet geven.

Als u ergens kan kiezen uit veel verschillende nestjes (van verschillende rassen), worden de honden waarschijnlijk bedrijfsmatig gehouden. Mogelijk zijn nestjes van verschillende moeders samengevoegd of vanuit het buitenland op transport geweest, wat de kans op besmettelijke ziekten (Parvo, Hondenziekte) aanzienlijk vergroot.

Moederhond is aanwezig

Een moederhond voedt haar puppy’s op. Ze beschermt ze, corrigeert ze en geeft het goede voorbeeld. Een goede moeder beschermt haar kinderen zonder agressie of angst, ziet er gezond uit en is schoon.

Als er geen moederhond aanwezig is, heeft u mogelijk te maken met een tussenhandelaar. Als de moederhond “even weg” is, maak dan een nieuwe afspraak op het moment de moeder er wel is.

Pup woont in huis

Als u een huishond wilt, kunt u het beste een pup kopen die in een woning opgroeit.

De pup is al gewend aan alle normale geluiden, volwassenen, kinderen en dieren in huis.  Hoe meer uw huishouden lijkt op dat van de plek waar de hond vandaan komt, hoe groter de kans dat de pup dit als normaal beschouwd.

Een hond die in een kennel of schuur opgroeit, heeft later in zijn leven een grotere kans op het ontwikkelen van angsten en agressie tegen “abnormale” gebeurtenissen. 

Pup is gewend aan kinderen

Kinderen bewegen en gedragen zich anders dan volwassenen. Honden kunnen dit als bedreigend beschouwen.

Een pup die met kleine kinderen opgroeit, of pubers die met deuren slaan, zal minder snel angstig worden als hij later in zijn leven deze “rare wezens” ook tegen komt.

Hok is schoon

Een goede fokker houdt de ruimte waarin de pup lopen goed schoon. Dat is belangrijk voor de gezondheid van de honden. Daarnaast zal een pup die gewend is om zijn eigen nest te bevuilen later ook moeilijker zindelijk worden.

Het is niet raar als een fokker vraagt om uw handen te wassen voordat u zijn pups aanraakt. Een pup heeft nog weinig weerstand en de fokker weet niet wat u gedaan heeft voordat u bij hem kwam en zijn pups aaide.

Pup is nieuwsgierig, niet bang

Een pup van 3 weken zal niet direct naar u toe komen.

Twee weken later is een pup volop in de ontdekkings- en socialisatiefase. Een pup van 5 weken zal u interessant vinden en vriendelijk naar u zijn.

Natuurlijk is een pup van het ene ras wat enthousiaster en het andere ras wat terughoudender. Maar een pup hoort niet bang voor u te zijn.

Als een pup wat te dominant is, moet u een persoon zijn die weet hoe u uw grenzen handhaaft. Een goede fokker zal rekening houden met het karakter van uw hond, uw wensen, persoonlijkheid en ervaring.

Pup schrikt niet snel

Een pup die goed gesocialiseerd is zal niet schrikken van normale huisgeluiden.

Van nieuwe onverwachte geluiden mag een pup best even schrikken, maar vlak daarna zal hij weer gaan spelen, gaan slapen of op onderzoek gaan naar de bron van het geluid.

Pup is gechipt

Elke pup die na 1 april 2013 is geboren moet gechipt zijn voor hij 7 weken oud is. Dit chipnummer hoort in zijn paspoort te staan.

Voordat de pup 8 weken oud is, hoort hij in een databank opgenomen te zijn.

Een Nederlandse chip start met 528. 

Pup is geënt

Pups worden in Nederland standaard geënt op 6 weken, 8-9 weken en 12-14 weken. Op 1 jaar leeftijd moeten de entingen herhaald worden.

Lees verder bij inentingen hond

Pup is ontwormd

Pups worden in de baarmoeder al besmet met spoelwormen. Om die reden worden de pup (en tegelijk de hondenmoeder) standaard ontwormd op 2, 4, 6, 8, 10 en 12 weken leeftijd.

Lees verder bij wormen bij de hond

Ouderdieren zijn getest op erfelijke aandoeningen

Veel rasverenigingen stellen eisen aan vader- en moederdieren. Het kan zijn dat de ouderhonden getest moeten zijn op

Naast de verplichte testen, komen er ook steeds meer DNA testen op erfelijke ziekten.

Laat u informeren op de mogelijke ziekten binnen het ras, en de mogelijke testen om deze ziekten uit te bannen.
Vraag de fokker om een officieel bewijs dat beide ouderdieren deze ziekten niet hebben.

Voor een aantal keuringen is de tussenkomst van een dierenarts-specialist vereist.

Fokker geeft duidelijke informatie en stelt vragen

Een fokker wil dat u goed voor zijn pup zorgt. Schriftelijke informatie meegeven is verplicht voor iedereen die regelmatig nestjes fokt.

U kunt rustig kijken en vragen stellen tijdens het bezoek

Een fokker wil dat zijn pups een goed tehuis krijgen. Een goed leven. De fokker kan iets vertellen over de pup en kijkt welke pup bij u past. Hij neemt de tijd om met u te praten en u antwoord te geven op uw vragen.

U kunt vaker langskomen voordat u een beslissing neemt

Een hond kopen moet geen impuls aankoop zijn. Het is goed dat u goed nadenkt voordat u een pup aanschaft.

Uiteraard heeft een fokker ook een agenda die u dient te respecteren, maar laat u niet verleiden voor een eenmalige aanbieding of een dagkoopje.

Er is een duidelijk koopcontract

Lees het koopcontract voordat u het tekent.

In sommige contracten wordt u pleeggezin van een hond, moet de hond beschikbaar blijven voor de fok of mag uw hond juist geen nageslacht verwekken.
Er zijn ook contracten die de aansprakelijkheid van de fokker afdekt tegen aangeboren afwijkingen.

U heeft een goed gevoel bij deze fokker

Als u twijfelt, koop de pup dan niet.

Kijken wat langer rond, verdiep u verder in de materie. Er is geen biologische klok voor het kopen van een hond. U heeft alle tijd. Er is geen haast.

Pup kopen, print hier uw checklist

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten