Schildklierproblemen (hond)

Een hond kan last krijgen van meerdere schildklierproblemen. Een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) komt bij de hond met een zekere regelmaat voor. Vier tot 16 duizend honden in Nederland hebben last van deze aandoening Schildkliertumoren komen veel minder vaak voor. De werking van de schildklier kan gemeten worden met bloedonderzoek. Dit bloedonderzoek is helaas niet volledig betrouwbaar. Om de diagnose te kunnen stellen moet een hond voldoen aan 4 voorwaarden (zie onder). Het hele plaatje moet kloppen.

Hypothyreoïdie hond

Honden met een traag werkende schildklier zijn sloom en lopen stijf. Ze gaan graag op een warm plekje liggen slapen. Hoewel de eetlust gelijk blijft, komt de hond aan. Honden kunnen kaal worden, hebben vaak een verdikte huid. Er is geen sprake van jeuk. Teven met hypothyreoïdie worden niet loops. De hond heeft een trage hartslag.

Sommige honden met een traag werkende schildklier hebben diarree, krijgen vergrote melkklieren en kunnen melk gaan geven. Ook krijgen sommige honden een dunne vacht, donkere plekken in de huid, en kan de huid gaan ontsteken en vettig worden. Bij enkele honden raken de zenuwen bekneld, wat zich kan uiten in kreupelheid, een scheve kopstand of verlamde aangezichtsspieren.

Als de problemen van uw hond niet in bovenstaand lijstje staan en /of uw hond drinkt en plast veel, dan heeft uw hond waarschijnlijk geen schildklierproblemen.

– Diagnose hypothyreoïdie

Ook bij veel andere ziektes zijn er minder schildklierhormonen in het bloed te vinden. Het vinden van een (extreem) laag T4 (schildklierhormoon) bij bloedonderzoek is dus geen bewijs voor een schildklierprobleem. We meten ook het TSH (schildklier stimulerend hormoon). Deze waarde is verhoogd bij een te traag werkende schildklier.

Om de diagnose te stellen moeten alle 4 onderstaande beweringen kloppen:

 • Uw hond heeft een of meerdere klachten uit bovenstaande opsomming.
 • Uw hond heeft geen andere ziekteverschijnselen (bijvoorbeeld veel drinken en plassen).
 • De T4 (schildklierhormoon) is sterk verlaagd (minder dan 10).
 • De TSH is gestegen (meer dan 0,6).

Als alle 4 beweringen juist zijn, kan gestart worden met een behandeling. De sloomheidsklachten moeten binnen twee weken verdwijnen. De huidklachten hebben langer nodig om volledig te herstellen (maanden).

Als een van bovenstaande stellingen niet klopt, is verder onderzoek nodig. Het starten van een levenslange behandeling is voorbarig.

Een paar cijfertjes:

 • 24% van de schildklierpatiënten heeft een normaal TSH
 • 82% van de honden met alleen een laag T4, heeft geen schildklierprobleem
 • 8% van de honden met alleen een hoog TSH, heeft geen schildklierproblemen
 • 2% van de honden met een laag T4 en een hoog TSH, heeft geen schildklierprobleem

U begrijpt, dat de diagnose zorgvuldig vastgesteld moet worden, daarom zeggen wij:

Wij behandelen geen bloeduitslagen, maar een hele hond. Het plaatje moet helemaal kloppen!

– Behandeling hypothyreoïdie

Een traag werkende schildklier kan worden behandeld met schildklierhormonen. Deze hormonen moeten levenslang worden gegeven. Ze zijn verkrijgbaar onder de namen L-thyroxine, Forthyron® en Thyroxal®.

– Controle behandeling

Met het geven van medicijnen is de behandeling niet klaar.

De behandeling moet, waar nodig, op basis van het klinische beeld worden bijgesteld:

 • Herstel energie: binnen 2 weken
 • Herstel vacht: 1 – 4 maanden (aanvankelijk kan de haaruitval toenemen, wat gepaard kan gaan met jeuk)
 • Herstel gewicht: geleidelijk: 10% in 3 maanden
 • Volledig herstel: vaak binnen 3 maanden

Ook wordt aangeraden om met bloedonderzoek (4-8 weken na starten de behandeling) de juiste dosering van de medicijnen te zoeken. Overleg met de dierenarts hoeveel uur er moet zitten tussen het geven van de medicijnen en het afnemen van het bloed.

Schildkliertumor hond

Schildkliertumoren worden vooral gevonden bij honden van middelbare of oudere leeftijd. In vrijwel alle gevallen is de schildkliertumor makkelijk te voelen in de hals, in enkele gevallen ligt de tumor in de borstkas en is deze niet te voelen.

Deze diagnose wordt vaker gesteld bij de Duitse staande langhaar.

Schildkliertumoren zijn meestal kwaadaardig en kunnen uitzaaien naar de lokale lymfeknopen en naar de longen.

– Symptomen schildkliertumor hond

In de meeste gevallen is de aanmaak van schildklierhormonen niet verhoogd of verlaagd. Schildkliertumoren zijn vaak eenzijdig en produceren meestal geen hormonen. De dikte in de hals wordt meestal toevallig ontdekt. Soms beschadigt de tumor omliggende weefsels, wat benauwdheid, hoesten, een slechte eetlust, afvallen, slikproblemen of nekpijn kan veroorzaken.

Als de schildkliertumor wel hormonen produceert, kan er sprake zijn van veel drinken en plassen, gewichtsverlies ondanks een goede eetlust, hijgen en vermoeidheid. Minder vaak voorkomende klachten zijn diarree en onrust.

– Diagnose schildkliertumor hond

In vrijwel alle gevallen is er sprake van een dikte in de hals. In sommige gevallen is het T4 (schildklierhormoon) verhoogd.

– Behandeling schildkliertumor hond

 • Als de tumor niet vergroeid is met de omgeving, is een operatie vaak mogelijk.
 • Als de tumor wel vast zit aan de omgeving, of als de tumor is uitgezaaid, is een behandeling met radioactief jodium soms een goede optie.
 • Beide behandelingen kunnen ook gecombineerd worden.
 • Om de hergroei van een tumor te remmen, wordt na een operatie vaak schildklierhormonen (L-thyoxine, Forthyron® of Thyroxal®) gegeven.
 • Chemotherapie is over het algemeen niet erg effectief.

– Prognose schildkliertumor hond

Een schildkliertumor bij de hond willen we in een zo vroeg mogelijk stadium behandelen. In een vroeg stadium, als de tumor nog niet zo groot is, is de kans groter dat we succesvol kunnen opereren.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland