Behandeling voorste kruisbandlaesie
Tijdens het spelen of rennen kan een hond ook een achterpoot verdraaien en daardoor een kruisband van de knie scheuren (‘laesie’). De hond gaat dan vaak acuut hinkelen of op drie poten lopen. De behandeling van een kruisbandlaesie kan verschillen.
Onderzoek gescheurde kruisband
Als u met uw huisdier bij ons op consult komt, praat de arts eerst met u over uw hond of kat en de klachten. Vaak weet de eigenaar nog precies wanneer het mis ging. De hond verdraait zijn achterpoot tijdens het spelen, jankt soms en loopt daarna kreupel. De hond kan dan vaak één van zijn kruisbanden (de voorste) in het kniegewricht gescheurd hebben.
Na het gesprek begint de dierenarts orthopeed met het lichamelijk onderzoek. Hierbij wordt de knie op verschillende manieren bewogen en met de zogenaamde ‘schuifladen’test om vast te stellen of de kruisband gescheurd is en hoe groot de schade in de knie is. Soms is ook een röntgenfoto nodig om andere knieproblemen uit te sluiten en om een indruk te krijgen van de aanwezige slijtage (artrose) in de knie.
Na dit onderzoek heeft de dierenarts een goed beeld over de mogelijke behandelingen voor de gescheurde kruisband. In veel gevallen is een operatie nodig om deze aandoening te verhelpen.
Figuur 1. Een positief schuifladen fenomeen; de voorste kruisband is gescheurd.
Behandeling met rust
In sommige gevallen bestaat de behandeling van een kruisbandlaesie uit rust en pijnstillers. De helft van de kleine honden (minder dan 10 kg) gaat met een voorste kruisbandlaesie redelijk goed lopen met voldoende rust en pijnstillers, maar alleen als de meniscus niet beschadigd is geraakt. Zwaardere honden blijven met alleen rust en medicatie bijna altijd een instabiele knie houden. De kans is dan erg groot dat de meniscus alsnog scheurt. De pijn en kreupelheid zullen in dat geval altijd verergeren.
Operatie gescheurde kruisband
Vaak is echter toch een operatie nodig om deze aandoening te verhelpen. Zwaardere honden blijven met alleen rust en medicatie bijna altijd een instabiele knie houden. De kans is dan erg groot dat de meniscus alsnog scheurt. De pijn en kreupelheid zullen in dat geval altijd verergeren. Bij hen is rust en medicatie dus niet voldoende. Dan kan een operatie de pijn verhelpen en de knie opnieuw stabiliseren.
Bij de operatie aan de voorste kruisband laesie kunnen we de instabiliteit in de knie herstellen. De pijnlijke resten van de gescheurde kruisband en eventueel de beschadigde meniscus worden verwijderd. Vervolgens wordt er een nylon ´teugel´ in de vorm van een lus in de knie aangebracht, die als ‘kunst-kruisband´ functioneert. Het kapsel om de knie wordt ingenomen om de stabiliteit verder te vergroten.
Figuur 2. De aangebrachte nylon draad voorkomt, net als de voorste kruisband, dat het scheenbeen naar voren kan schuiven.
Er zijn nog meer verschillende technieken om de knie te stabiliseren, zoals TTA of TPLO waarbij de anatomie van de knie wordt aangepast, zodat de schuifkrachten worden geneutraliseerd. Hierbij zagen we het scheenbeen door en zetten we deze met schroeven en plaatjes in een andere stand weer vast.
Figuur 3. Links de TTA, rechts de TPLO techniek om de knie te stabiliseren.
Na de chirurgische behandeling van de gescheurde kruisband functioneert de knie in 90% van de gevallen weer goed.
Revalidatie
Na de operatie moet uw huisdier goed revalideren wil de operatie uiteindelijk een succes zijn. Gedurende drie weken mag uw hond alleen naar buiten voor de noodzakelijke behoeften. Daarna mag de beweging gedurende drie weken langzaam worden opgevoerd. In de meeste gevallen hoeft u na de zes-weekse revalidatie niet bij onze dierenarts op controle te komen.
Het is belangrijk dat uw hond of kat niet springt of uitglijdt ten tijde van de revalidatie. U moet ook voorkomen dat uw huisdier aan de wond likt of bijt (bijvoorbeeld door een kap om te doen). Hierdoor zou namelijk een infectie kunnen ontstaan.
Na de operatie krijgt u in onze dierenkliniek heldere uitleg over de revalidatie. We geven u ook een brief mee waarin u alle instructies nog eens kunt nalezen. Als u thuis toch nog vragen blijkt te hebben, kunt u ons uiteraard altijd bellen!
Natuurlijk bespreken we op het consult uitgebreid de mogelijkheden voor uw dier.
Fysiotherapie
Als we uw dier hebben geopereerd aan de knie is fysiotherapie, net als het geven van pijnstilling en goede voeding, een onderdeel van een volledige revalidatiebehandeling. Met fysiotherapie zorgen we voor pijnverlichting en een sneller herstel. Het doel is om de geopereerde poot weer functioneel te laten bewegen en om compensatieklachten in de rest van het lijf tegen te gaan.