Voedselallergie

Voedselallergie is een overmatige reactie van het immuunsysteem op bepaalde componenten in het voer: de allergenen. Dieren die overgevoelig zijn voor deze allergenen krijgen daardoor huidklachten (jeuk en ontsteking) of maag/darmklachten (braken, diarree, winderigheid).

Honden met huidklachten door voedselallergie krijgen jeuk. De hoeveelheid jeuk varieert van matig tot heftig. Door krabben, bijten en likken kunnen de huidklachten verergeren. Vaak worden de problemen ook nog gecompliceerd door een ontsteking met bacteriën en gisten: een microbiële huidontsteking.

Met behulp van een eliminatiedieet kunnen we vaststellen of een hond voedselallergie heeft. Als het zeker is dat een hond voedselallergie heeft, moet hij de rest van zijn leven een passend onderhoudsvoer krijgen.

Wat is het verschil tussen voedselallergie en voedselovergevoeligheid?

Voedselovergevoeligheid is een overkoepelende term voor abnormale reacties op bestanddelen in het voer. Hieronder vallen zowel allergische reacties (voedselallergie) als niet-allergische reacties (voedselintolerantie).

Deze twee typen reacties kunnen dezelfde klachten veroorzaken en zijn in de praktijk niet of nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Hoewel het bij honden waarschijnlijk in het grootste deel van de gevallen om een allergische reactie gaat, kunnen we dat niet echt bewijzen. Daarom spreken we bij ongewenste reacties op voedselbestanddelen liever van voedselovergevoeligheid. In praktijk worden de termen voedselovergevoeligheid en voedselallergie echter vaak door elkaar gebruikt.

Waardoor ontstaat voedselallergie?

Voedselallergie is een overmatige reactie van het immuunsysteem op bepaalde bestanddelen in het voer. De stoffen die deze overgevoeligheidsreactie kunnen opwekken heten allergenen.

Allergenen zijn meestal algemene basisbestanddelen van diervoeders. Uit onderzoeken is gebleken dat honden het meest gevoelig zijn voor rundvlees, zuivelproducten, soja, kippenvlees, maïs en eieren. Deze allergenen blijven na het invriezen, verwerken en koken nog steeds immunologisch actief. Voor gevoelige dieren zijn maar weinig allergenen nodig om een reactie op te wekken. De allergenen worden door de darmwand opgenomen en komen dan in contact met het immuunsysteem. Bij dieren die overgevoelig zijn voor deze allergenen komen daardoor bepaalde stoffen vrij die huidklachten (jeuk en ontsteking) of maag/darmklachten (braken, diarree, winderigheid) veroorzaken.

Deze lijst van meest voorkomende voedselallergenen bij de hond is tot stand gekomen door analyse van onderzoeksgegeveven van de laatste 10 jaar, uit Europa, de VS, Japan en Australië, over 330 honden met voedselallergie.

Bron: Philip Roudebush: Ingredients and foods associated with adverse reactions in dogs and cats. Veterinary Dermatology Volume 24, Issue 2, pages 293–294, April 2013.

Welke klachten krijgt een hond door voedselallergie?

Honden met huidklachten door voedselallergie krijgen jeuk. De hoeveelheid jeuk varieert van matig tot heftig. Door krabben, bijten en likken kunnen de huidklachten verergeren. Vaak worden de problemen ook nog gecompliceerd door een ontsteking met bacteriën en gisten: een microbiële huidontsteking.

De klachten komen het meest voor op de poten, de oksels, de liezen, rond de anus, de romp en de oren, maar kunnen in principe overal op het lichaam voorkomen. Soms is een steeds terugkerende oorontsteking het enige probleem.  Bij 15% van de dieren met huidklachten kunnen daarnaast maag-darmklachten optreden.

De klachten kunnen op alle leeftijden ontstaan, maar bij het grootste deel van de honden beginnen de problemen al op jonge leeftijd. Heeft een hond eenmaal voedselallergie ontwikkeld, dan houdt hij dat levenslang; hij groeit er niet overheen.

Hoe weet je of een hond voedselallergie heeft?

Met behulp van een eliminatiedieet kunnen we vaststellen of uw hond voedselallergie heeft. Een eliminatiedieet is de enige manier om voedselallergie bij honden vast te stellen: bloedonderzoek is hiervoor bij de hond namelijk niet betrouwbaar!

Er zijn in principe drie dieetmogelijkheden:

In onze video over het eliminatiedieet leggen wij uit wat dit dieet inhoudt en hoe u het beste eliminatiedieet voor uw hond kunt kiezen:

Welk voer moet een hond met voedselallergie eten?

Als het zeker is dat uw hond voedselallergie heeft, moet hij altijd een passend onderhoudsvoer krijgen.

Samen met uw dierenarts of dermatoloog zoekt u naar een voer waar hij wél tegen kan. Heeft u eenmaal een goed voer voor uw hond gevonden, verander dan niets meer aan zijn dieet, en geef hem alleen extraatjes in overleg met uw dierenarts of dermatoloog. Als u het zo aanpakt, kan uw hond verder klachtenvrij door het leven gaan!

In onze video over het onderhoudsdieet laten wij zien hoe u het beste voer voor uw voedsel allergische hond kunt vinden.

Is rauw/vers vlees voeding de oplossing?

Veel hondeneigenaren zijn enthousiast over rauw/vers vlees voeding voor hun hond. Sommige eigenaren zien ook een duidelijke verbetering van de huid en vacht wanneer zij overstappen op deze voeding. Is rauw/vers vlees dan misschien dus de oplossing voor alle honden met huidproblemen en allergieën?

Bij voedselallergie is een hond gevoelig voor een bepaald soort eiwit, het maakt daarbij niet uit of een eiwit rauw of verhit is geweest. Als je overstapt naar een rauw/vers vlees dieet kan het zijn dat het eiwit waar de hond niet tegen kan, niet meer in het nieuwe voer zit en dat de huid en jeuk daardoor spectaculair verbeteren. Het kan ook zijn dat het verse vlees voer beter aansluit bij de behoeften van de hond en dat de huid en vacht daardoor verbeteren. Dit laatste geldt voor zowel allergische honden als honden met andere huidproblemen.

Maar.. we zien op de allergiepoli ook regelmatig honden die  op een rauw/vers vlees voeding niet zijn verbeterd. Dus het is niet áltijd de oplossing voor een allergie of andere huidproblemen. Rauw vlees brengt ook bepaalde risico’s met zich mee, zoals besmetting met ziekteverwekkers, een minder goede balans qua voedingswaarde en onvoldoende vermalen botten.

Wij bekijken daarom per patiënt wat de beste mogelijkheid is, en welk dieet het beste aansluit bij de situatie van de hond en de wensen van de eigenaar. Op die manier vinden we voor iedereen de beste oplossing.

Wilt u meer weten over rauw/vers vlees voeding? Voedingsdeskundige Esther Plantinga heeft alle voor-en nadelen op een rijtje gezet in een lezing op de Najaarsdag van 2011. Klik hier voor deze tekst.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland https://medicijnen-online.nl/

All the nuances of registering at Vavada Casino in 2024. How to confirm registration on Vavada in a few seconds and play with bonuses after the first login to the created personal account.