Oververhitting hond
De normale lichaamstemperatuur van een hond is 38.0 tot 39.0 °C. Bij stress of bij inspanning kan deze waarde snel 0,5 tot 1,0 °C stijgen. Let op dat je hond niet oververhit raakt.
Als een hond een hogere temperatuur heeft, kan dat twee oorzaken hebben:
- Koorts
- Oververhitting (hyperthermie)
Bij koorts reageert het lichaam op een ontsteking. De thermostaat van het lichaam is hoger gezet.
Bij oververhitting kan het lichaam de warmte niet goed kwijt. De hond wil graag afkoelen, maar het lukt niet!
Als de temperatuur te hoog wordt (> 41 °C), kunnen organen als het hart, de lever, hersenen en de nieren beschadigd raken. De hond moet gekoeld worden en u dient met spoed contact op te nemen met een dierenarts.
De combinatie van oververhitting en uitdroging wordt ook wel zonnesteek of hitteberoerte genoemd.
Waardoor raakt mijn hond oververhit?
- Een warme omgeving: gebrek aan schaduw op het strand of een geparkeerde auto in de zon.
- Benauwdheid: een hond hijgt om af te koelen. Een hond met ademhalingsproblemen (snurken, ademhalen met een afwijkend geluid) kan minder goed hijgen, en heeft daarom meer last van hitte.
- Bewegen (rennen / spelen) het lichaam maakt meer warmte aan.
- Stress (bijvoorbeeld paniek bij benauwdheid) kan de situatie verergeren.
Hondenrassen met grotere kans op oververhitting
Honden die geluid maken bij het ademen (anders dan piepen, blaffen) hebben een grotere kans op oververhitting. Des te meer de hond snurkt, des te groter de kans op oververhitting. Bij de Franse Bulldog, Engelse Bulldog, Mopshond en Griffon Bruxellois dient u bij warm weer extra oplettend te zijn.
Daarnaast zien we op warme dagen veel oudere honden in de kliniek met een stembandverlamming. De hond is al langer hees en maakt een schrapend geluid bij in- en uitademen, maar komt pas in de problemen bij warm weer. Wij zien veel oudere Labrador Retrievers met stembandverlamming.
Een operatie kan veel van deze honden minder benauwd maken en daardoor de kans op een oververhitting aanzienlijk verminderen.
Symptomen oververhitting
- Hijgen
- Kwijlen
- Niet verder willen lopen
- In paniek raken
- Bewusteloos raken
- Overlijden
Behandeling oververhitting
- Schaduw: haal uw hond uit de zon of uit de warme auto en leg hem in de schaduw.
- Rust: gun uw hond rust. Als hij nu gaat lopen of rennen zal de temperatuur verder stijgen.
- Water: laat uw hond water drinken met een normale temperatuur (geen ijswater). Door het water zal uw hond van binnenuit afkoelen. Ook verliest uw hond veel vocht bij het hijgen.
- Strand: zorg dat uw hond geen zeewater drinkt. Dit geeft meer schade dan dat het goed doet.
- Pootjebaden / zwemmen: laat, indien mogelijk, uw hond in het water liggen/zwemmen. Neem hier ruim de tijd voor.
- Tocht: droog uw hond niet af, dek uw natte hond niet af met een handdoek en laat uw hond op de tocht staan (houd de raampjes van uw auto open)
- Bontjas: bij oververhitte dieren met een dichte vacht, adviseert een dierenarts uw hond te scheren. Het is niet leuk, maar bedenk dat uw hond, als hij niet snel afkoelt, kan overlijden!
- Paniek: dieren die moeilijk kunnen ademen raken vaak in paniek. Hierdoor stijgt de zuurstofbehoefte, terwijl de hond al gebrek aan zuurstof heeft. Door de benauwdheid gaan de stembanden zwellen, waardoor uw hond nog benauwder wordt. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, moet de hond in slaap worden gebracht.
- Benauwd: honden zweten door te hijgen. Bij benauwdheid is het belangrijk dat de luchtwegen worden vrijgemaakt. Meestal wordt het dier onder narcose gebracht, waarna met een buisje de keel en stembanden gepasseerd wordt
- Vocht per infuus: dieren die te ziek zijn om zelf te drinken, moeten vocht per infuus krijgen.
Extra alert in de zomer
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: wees tijdens de warmere maanden van het jaar extra alert op de gevaren van oververhitting. Zo zien we in de kliniek helaas geregeld patiënten die oververhit zijn geraakt, bijvoorbeeld omdat ze te lang in een warme auto hebben gezeten. In deze tabel kunt u zien hoe snel de temperatuur oploopt in een afgesloten auto.