Mag mijn allergische hond zwemmen?
Veel honden vinden het heerlijk om te zwemmen en in het water te spelen, ook honden met een allergie. Helaas kan dat bij een allergische huid de problemen erger maken. Allergische honden zouden beter helemaal niet moeten zwemmen. Maar voor sommige honden is dat onmogelijk: zwemmen is hun lust en leven. Met de juiste maatregelen kan ook uw allergische hond blijven zwemmen.
Waarom is zwemmen niet goed voor allergische honden?
Een vochtige huid vormt een minder goede barrière tegen het binnendringen van gisten en bacteriën. Zeker bij honden met een wat langere vacht ontstaat er na het zwemmen een vochtig microklimaat bij de huid door de natte vacht. Bacteriën en gisten houden van vocht en warmte en daardoor harder groeien. Het gevolg: een microbiële huidontsteking. De huid wordt rood, gaat meer jeuken en er ontstaan pukkeltjes en korstjes.
Met deze tips kan uw allergische hond (met mate) tóch zwemmen:
- Woont u dicht bij zee? Voor zeewater gelden bovengenoemde bezwaren niet; het zeewater werkt desinfecterend. Dus ook een allergische hond mag iedere dag in zee zwemmen.
- Zwemt uw hond regelmatig in zoet water? Probeer het dan te beperken tot twee maal per week en was hem na het zwemmen met een milde antibacteriële shampoo.
- Zorg dat de vacht niet langdurig vochtig blijft. Droog uw hond af na het zwemmen met een handdoek. Niet met een haardroger, dat irriteert de huid juist.
- Honden met een lange/dichte vacht kunt u het beste kort laten knippen/scheren.
- Gebruik bij honden met een zware vacht een zogenaamde waterblazer na het zwemmen.