Spoedartsen op werkbezoek bij Stichting SOS Dolfijn

Een team van vijf spoedartsen van het MCD reisde onlangs af naar Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. Daar bezochten ze SOS Dolfijn, een stichting gespecialiseerd in het verstrekken van hulpverlening aan walvisachtigen. Aanleiding van het bezoek was het uitproberen van een draadloos echo apparaat.

SOS Dolfijn is op dit moment de enige organisatie in Nederland die gebruik maakt van het draadloze echo apparaat. SOS Dolfijn gebruikt het apparaat om bij gestrande walvisachtigen, zoals de bruinvis, de longen in beeld te brengen. Zo kunnen ze onderzoeken of het dier mogelijk een longontsteking heeft. Daarnaast kunnen ze bekijken hoe dik de vetlaag/blubberlaag onder de huid is. De zogenaamde probe van Clarius Ultrasound, kan worden verbonden met een iPad en zou vanwege zijn snoerloze gebruik ook ideaal zijn voor onze kliniek. Zieke dieren hoeven zo niet verplaatst te worden. Als er een echo onderzoek gedaan moet worden, kan de echo naar de patiënt komen, in plaats van andersom. Tijdens het bezoek mochten onze spoedartsen het echo apparaat uittesten. Hiervoor brachten ze zelf twee van hun eigen honden mee. Na een geslaagde middag en met een ervaring rijker, keerden ze huiswaarts. Hopelijk kunnen we in de toekomst ook gebruik maken van deze techniek om onze patiënten nóg beter te kunnen helpen.

Opvangcentrum

SOS Dolfijn runt het enige walvisopvangcentrum in Europa en vangt daarom ook gestrande dieren op afkomstig uit Noord-Frankrijk, België en Noord-Duitsland. Er werken dierenartsen, dierverzorgers en heel veel vrijwilligers. Er zijn twee grote bassins waar de dieren aansterken. Daarnaast hebben ze een onderzoeksruimte om de dieren te wegen en bloed af te nemen en een groot laboratorium voor allerhande onderzoeken. Onze collega’s waren erg onder de indruk van de omvang en inzet van de stichting. Na afloop mochten ze ook nog even rondkijken bij Stichting Leeuw, dat op hetzelfde terrein ligt. Hier worden verwaarloosde en mishandelde grote katachtigen opgevangen. De dieren leven daar in alle rust en kunnen herstellen van het leed dat ze is aangedaan.