Beste dierenarts,
waarmee kunnen we je helpen?

Oogheelkunde

Een oogarts, ook wel ophtalmoloog genoemd, houdt zich met name bezig met problemen van de ogen zelf. Maar ook ziektes van de oogleden en aandoeningen van het gebied achter het oog (retrobulbaire gebied) horen bij het werkterrein van de veterinaire oogarts en het vakgebied oogheelkunde.

De oogarts voert onderzoeken aan het oog uit, maar ook de eventuele chirurgische ingrepen doet hij/zij zelf. Dit in tegenstelling tot chirurgische ingrepen in de rest van het lichaam van het dier, welke door de weke delen chirurg of de orthopeed worden uitgevoerd. 

Soms kan de oogarts zelf niet goed genoeg in de ogen kijken en is samenwerking met de radioloog vereist. Dit verdere beeldvormende onderzoek kan dan bestaan uit een echo van de ogen of, meer uitgebreid, een CT- of MRI-scan van de schedel.

Consult

Een eerste afspraak bij de oogarts duurt niet lang. Soms zal u worden gevraagd iets eerder aanwezig te zijn dan het eigenlijke tijdstip van de afspraak. Er worden dan vast druppels in de ogen van uw dier gedaan, zodat deze ingewerkt zijn als het consult begint en de oogarts uw dier meteen goed kan onderzoeken.

Oogheelkunde

Tijdens het consult worden eerst de problemen van uw dier besproken. Dan zal de oogarts, vaak in een verduisterde ruimte, de ogen van de patiënt gaan onderzoeken. Vaak is direct bij het eerste consult duidelijk wat er met uw dier aan de hand is en zal een behandeling worden ingesteld. De eventuele medicijnen hiervoor krijgt u meestal meteen mee. Soms krijgt u een recept mee om medicijnen op te halen bij de apotheek of kunt u ze ophalen bij uw eigen dierenarts.

Als de diagnose niet direct gesteld kan worden, kan verder onderzoek nodig zijn (bijv. echoCT– of MRI-scan, netvliesfunctieonderzoek). De mogelijkheden hiervoor zullen worden besproken en er wordt afgesproken waar en wanneer deze onderzoeken gaan plaatsvinden.

Als een operatie noodzakelijk is, zal deze op een ander tijdstip worden uitgevoerd. Hierover wordt u dan later telefonisch bericht.

Operatie

Als tijdens het consult wordt afgesproken dat uw huisdier moet worden geopereerd, wordt u uitgebreid geïnformeerd over de mogelijkheden, de kosten en de eventuele risico’s. De operatie zal in de regel op een later tijdstip plaatsvinden.

Op de dag van de operatie moet uw hond of kat nuchter blijven. Eten mag die dag niet, drinken wel. Ook is het verstandig uw hond voor de operatie nog even goed uit te laten.

Kort na de operatie krijgt u telefonisch bericht over het verloop. Dan kan ook worden afgesproken wanneer u uw dier weer komt ophalen. Gewoonlijk mogen patiënten na een oogoperatie nog dezelfde dag naar huis.

Eventuele hechtingen kunnen meestal door uw eigen dierenarts worden verwijderd.

Blijf op de hoogte

Speciaal aan onze verwijzers versturen wij de MCD Nieuwsflits. In deze afdelings gebonden nieuwsflitsen delen wij nieuws, kennis en ervaringen. Ontvang je nog geen nieuwsflits? Schrijf je hier in.