Anaalzakontsteking

Wat is anaalzakontsteking?

Honden en katten hebben links en rechts van de anus twee zakvormige kliertjes: de anaalzakken. De vloeistof die in deze anaalzakken wordt gevormd wordt bij het poepen in de omgeving van de ontlasting uitgeknepen. Dit speelt een rol in het sociale verkeer tussen honden. Soms raken deze anaalzakken ontstoken, er ontstaat dan anaalzakontsteking.

Behandeling

Door behandeling met uitknijpen, spoelen, zalfbehandeling en antibiotica gaat de ontsteking meestal over. Bij een deel van de honden komen de klachten echter snel en vaak terug.
In deze gevallen kan het nodig zijn de anaalzakken te verwijderen.

Operatie

De anaalzakken liggen links en rechts naast de anus. De sluitspier dekt de anaalzakken af. Om de anaalzakken te verwijderen moet de sluitspier over een klein deel worden ingeknipt. Dit is voor het allergrootste deel van de honden geen probleem: de sluitspier blijft normaal functioneren.
Soms is de ontsteking van de anaalzak zo erg dat er een groter deel van de sluitspier bij de operatie moet worden betrokken. In deze gevallen is het beter de ontsteking eerst tot rust te brengen en pas later te opereren.

Incontinentie?

Omdat de anaalzak bij de operatie onder de sluitspier uit gehaald moet worden zal de sluitspier altijd wat beschadigd worden. Bij de operatie houden we hier rekening mee, waardoor dit tot een minimum beperkt blijft. De zenuw naar de sluitspier ligt veel verder naar voor en blijft eigenlijk altijd intact.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland