Milttumor

Een milttumor kan leiden tot een levensbedreigende situatie als de hond bloed verliest uit de tumor. Milttumoren moeten daarom altijd verwijderd worden. Bij ongeveer 60% van de honden met bloedverlies uit de tumor is deze kwaadaardig, deze honden hebben of krijgen altijd uitzaaiingen.

Symptomen

Als een hond een milttumor heeft, merk je daar meestal niks van totdat de tumor begint te bloeden. De hond verliest dan meestal in vrij hoog tempo veel bloed uit de tumor. Het bloed hoopt zich op in de buik. Hij krijgt daardoor een dikke buik en door het bloedverlies gaat zijn toestand snel achteruit. Deze honden komen meestal als spoedpatiënt bij de dierenarts. In dat geval kan alleen een operatie het leven van de hond nog redden.

Bij een klein deel van de honden met een milttumor wordt de tumor ontdekt voordat hij gaat bloeden. Ook deze honden moeten op korte termijn geopereerd worden om te voorkomen dat het levensbedreigende bloedverlies optreedt.

Operatie

Bij de operatie wordt de milt verwijderd. Daarbij moeten een groot aantal vaten dicht worden gebonden. Dit is een tijdrovend karwei dat we sterk kunnen verkorten door gebruik te maken van een vaatseal-apparaat. Bij de operatie wordt de buik ook gecontroleerd op de aanwezigheid van uitzaaiingen en andere afwijkingen.

Goedaardig of kwaadaardig

Als er bloed in de buik wordt gevonden, is de kans op de aanwezigheid van een kwaadaardige tumor ongeveer 60%

Wanneer een kwaadaardige tumor gaat bloeden, betekent dit eigenlijk altijd dat er uitzaaiingen zullen komen. Bloedingen vanuit een goedaardige tumor in de milt (40% van de gevallen) zullen niet leiden tot uitzaaiingen.

De chirurg kan op grond van het uiterlijk van de tumor in de milt geen zekerheid geven of de tumor kwaadaardig is of niet. Soms treffen we bij deze honden bij de operatie al uitzaaiingen aan: dan is het dus wel zeker dat de tumor kwaadaardig is.

Voorafgaand aan een operatie maken wij het liefst een echo van de buik, waarbij er ook gelet wordt op de aanwezigheid van uitzaaiingen in de buik. Bij een deel van de honden vinden we ook uitzaaiingen in de longen.

Weefselonderzoek

Wij sturen het verwijderde weefsel altijd op voor nader onderzoek. Op grond van de uitslag hiervan kan bepaald worden hoe de prognose is en of er verdere behandeling nodig is.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten