Bloedstolling

Bij een beschadiging van een bloedvat moet het lichaam een stolsel vormen. Dit proces, bloedstolling, is een ingewikkeld proces. Het bestaat uit meerdere, opeenvolgende reacties tussen stollingsfactoren. Stollingsfactoren zijn eiwitten in het bloed. Uiteindelijk ontstaat een netwerk van draden (fibrine) waarin bloedplaatjes (trombocyten) worden gevangen. Het netwerk van draden met de bloedplaatjes vormen een stabiel stolsel, en zorgt ervoor dat er geen verder bloedverlies kan optreden. Na genezing van de verwonding ruimt het lichaam het stolsel weer op.

Als de bloedstolling van uw hond of kat niet goed werkt, kan uw dier op verschillende plekken bloed gaan verliezen. We noemen dit een verhoogde bloedingsneiging. De verschijnselen die kunnen wijzen op een verhoogde bloedingsneiging kunnen zijn: bloed plassen, bloed neuzen, bloedingen onder de huid, kreupel lopen door bloedingen in gewrichten of verschijnselen van een hersenbloeding.

Er zijn veel oorzaken van een verhoogde bloedingsneiging. We kunnen dit zien bij ziektes van:

Bloedvatwand

Een afwijkende bloedvatwand zien we bijvoorbeeld bij tumoren uitgaande van bloedvatwanden (haemangiosarcoom). We zien dit type tumor nogal eens in de milt. Bij miltbloedingen houden we dus altijd rekening met de mogelijkheid van een haemangiosarcoom. Lees verder bij milttumor hond, milttumor. Er is geen bloedonderzoek om een afwijkende bloedvatwand of een milttumor vast te stellen.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten