Middenoorpoliep

Wat is een middenoorpoliep?

Een middenoorpoliep is een goedaardige woekering van het slijmvlies van het middenoor. Een middenoorpoliep ontstaat waarschijnlijk door chronische irritatie van het slijmvlies als gevolg van (virus)infecties van de voorste luchtwegen. Als een middenoorpoliep door het trommelvlies groeit en in de uitwendige gehoorgang komt te liggen, veroorzaakt hij meestal chronische oorontsteking. Middenoorpoliepen moeten via een operatie worden verwijderd.  

Wat is een middenoorpoliep?

Een middenoorpoliep is een (goedaardige) paddenstoelvormige zwelling van onstekingsweefsel van het slijmvlies van het middenoor.

Middenoorpoliep
Middenoorpoliep die bij de ingang van de gehoorgang zichtbaar is

Hoe ontstaat een middenoorpoliep?

Een middenoorpoliep ontstaat waarschijnlijk door chronische irritatie van het slijmvlies als gevolg van (virus)infecties van de voorste luchtwegen. Een groot deel van de katten met middenoorpoliepen heeft in hun jeugd niesziekteverschijnselen gehad.
Mogelijk is er ook een erfelijke basis, hoewel dat nooit bewezen is: ongeveer 25% van de katten met middenoorpoliepen die op het MCD geopereerd worden, behoort tot het ras Maine Coon.

Verschijnselen

Middenoorpoliepen veroorzaken problemen als ze door het trommelvlies groeien en in de uitwendige gehoorgang komen te liggen. Door de aanwezigheid van een poliep ontstaat er een abnormaal milieu in de gehoorgang waardoor de huid van de gehoorgang ontstoken kan raken. Hierdoor kan de kat ooruitvloeiing krijgen, hij gaat schudden met zijn kop en aan het oor krabben.

Soms komt een poliep via de buis van Eustachius in de keel terecht. De kat kan dan gaan snurken bij het ademhalen en wordt benauwd.

Operatie

Als een poliep in de keel hangt, kan deze zonder echt “snijden” uit de keel worden getrokken.
Voor het verwijderen van poliepen in de gehoorgang moet er wel een echte operatie worden uitgevoerd. De gehoorgang wordt hierbij gedeeltelijk geopend zodat de poliep zo dicht mogelijk bij het trommelvlies kan worden vastgepakt en uit het middenoor worden getrokken.
Normaalgesproken herstelt het trommelvlies zich geheel in de loop van 3 tot 4 weken.

Video-otoscopisch beeld van een poliep in de gehoorgang

Complicaties

Bij een deel van de katten ontstaat er na het verwijderen van de poliep een Horner-syndroom. Hierbij gaat het bovenooglid afhangen, de pupil wordt kleiner en het derde ooglid komt verder naar buiten. Dit wordt veroorzaakt doordat er kleine (onzichtbare) zenuwtakjes in het middenoor worden geïrriteerd. Het Horner syndroom herstelt meestal vanzelf binnen 3 tot 6 weken.

Middenoorpoliep
Horner syndroom

Kan de poliep terug komen?

Bij ongeveer 25-35% van de katten wordt er opnieuw een poliep gezien bij de controle. Dit kan veroorzaakt worden doordat de oude poliep weer is aangegroeid. Het is echter ook mogelijk dat er een andere poliep (die eerder verborgen was in het middenoor) in de plaats is gekomen van de verwijderde poliep.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland