Oormijten

Oormijten (Otodectes cynotis) kunnen de oren van honden en katten infecteren en daar irritatie veroorzaken. Oormijten worden gemakkelijk overgedragen bij contact tussen dieren en komen vooral voor bij jonge dieren. Otodectes is gemakkelijk te vinden door de dierenarts en goed te behandelen.

Oormijten zijn infectieus

Oormijten zijn besmettelijk: ze worden via direct contact overgedragen van het ene dier op een ander dier. Een infectie met oormijten kan op iedere leeftijd voorkomen maar we zien het vooral bij pups en kittens; bij volwassen dieren komt het relatief weinig voor. De oormijt leeft zijn hele levenscyclus op het huidoppervlak in het oor van het dier; de hele cyclus van ei tot volwassen mijt duurt slechts 3 weken.

Klachten

Otodectes kan één of beide oren van een dier infecteren. Sommige dieren (vooral katten) lijken hier nauwelijks last van te hebben, maar meestal ontstaat er jeuk en een overmatige hoeveelheid bruin oorsmeer (dit lijkt een beetje op koffiedik). Er kan een ook een pijnlijke oorontsteking ontstaan, met rode oorschelpen. In een enkel geval breidt de ontsteking van de huid zich buiten de oren uit.

Hoe kun je oormijten vinden?

We kunnen oormijt zien met de otoscoop als kleine, bewegende, witte speldenknopjes. Het is ook mogelijk om wat oorsmeer onder de microscoop te bekijken: hierin zijn de mijten makkelijk te vinden.

Oormijten

Behandeling

Oormijt is goed te behandelen bv. met selamectine of een speciale oorzalf of –druppel met een anti-parasitair middel. Het is aan te raden om alle contactdieren ook te behandelen, ook als die geen oorklachten hebben.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland