Waarom likt een hond?

Waarom likken honden? Honden likken hun soortgenoten als teken van onderdanigheid en zo krijgt het baasje, als hoofd van de roedel, vaak een gepaste tongzoen. De helft van de Nederlandse hondenbezitters kan zo’n kus wel waarderen en laat zich door hun hond in het gezicht likken.

Genezende krachten

Er zijn mensen die beweren dat hondenspeeksel genezende krachten heeft. Langue de chien, langue de médecin, zegt het Franse spreekwoord: een hondentong is een dokterstong. Inmiddels weten we echter beter. Hoewel ook wij erg van honden houden en wij niet lijden aan smetvrees, vinden wij het belangrijk om u te wijzen op de negatieve kanten van een hondenkus.

Likken aan wonden

Honden die aan eigen operatiewonden likken, hebben vaker een ontsteking aan de wond wat leidt tot meer pijn, jeuk en een slechtere wondgenezing. Daarnaast kan een hond de hechtingen uit de wond likken. Het is dus raadzaam om een hond niet aan zijn eigen wonden te laten likken.

Honden die aan de operatiewonden van hun baasje likken kunnen ook een vervelende ontsteking veroorzaken. Er zijn zelfs publicaties van mensen die aan een dergelijke ontsteking overleden. Meer details leest u in: zoonoses in the bedroom.

  • TIP: verzorg (operatie-)wonden goed en dek ze af. Laat uw huisdier niet aan een wond likken.

Medicijnen in hondenspeeksel

Bepaalde medicijnen kunnen worden uitgescheiden via het speeksel. Middelen die gebruikt worden voor chemotherapie zijn hiervan een voorbeeld.

  • TIP: Sommige medicijnen kunt u het beste met handschoenen ingeven
  • TIP: Was uw handen goed als u uw huisdier verzorgd hebt. Let hier extra op als u eten aan het bereiden bent of eet.

ESBL en andere resistente bacteriën

ESBL-producerende bacteriën zijn ongevoelig voor veel antibiotica. Ze zijn multi-resistent.

Bij onderzoek werd gedurende 6 maanden ontlasting verzameld bij honden. 32 van de 38 geteste gezonde honden hadden minimaal een keer een ESBL bacterie in de ontlasting. Bij 9 honden was de bacterie permanent in de ontlasting aanwezig.
Honden kunnen deze bacterie weer doorgeven aan het baasje. Als deze bacterie een blaas-, nierbekken- of longontsteking geeft, is dit moeilijk te behandelen.

Ook andere bijzonder resistente micro-organismen (BRMO)  worden bij honden gevonden waaronder MRSA, MRSP. Door het innige contact tussen huisdier en eigenaar kunnen de bacteriën makkelijk van dier op mens en mens op dier overspringen.

Een hond kan ESBL’s krijgen via: het eten van rauw vlees (100% van het rauwe kippenvlees en 40% van het kalfsvlees bevat ESBL bacteriën), het eten van onder andere ontlasting en een antibiotica-behandeling.

  • TIP: Zorg dat uw hond geen ongezonde dingen eet
  • TIP: Was uw handen voordat u eten bereidt of nuttigt
  • TIP: Wees zuinig met antibiotica

Multiresistente bacterie geen probleem voor uw gezondheid? Luister naar het verhaal van BN-er Daphne Deckers (45 jaar)

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland https://medicijnen-online.nl/