Verantwoord antibioticagebruik

Antibiotica zijn gemaakt om bacteriën te doden. Het eerste antibioticum was Penicilline. Dit medicijn werd voor het eerst in de twee wereld oorlog gebruikt en redde vele soldatenlevens. Bij antibiotica-resistentie heeft een bacterie een manier gevonden om de aanval met antibiotica te overleven.

Een resistente bacterie moet dan met andere middelen worden bestreden:

  • Met wondspoelingen.
  • Een ander antibioticum.
  • Een operatie.
  • Verwijderen van afwijkend materiaal als platen en schroeven (orthopedie).

Als een bacterie multi-resistent is, kunnen de meeste antibiotica deze bacterie niet meer doden. Dit zal in sommige leiden tot de dood van de patiënt.  Voorbeelden van multi-resistente bacteriën zijn: MRSA, MRSP, ESBL

Een mens of dier kan resistente bacteriën krijgen door:

Antibiotica zijn levensreddend

Voor sommige ziekten bij dier en mens is behandeling met antibiotica van levensbelang. Antibiotica-resistentie moeten we dus proberen te voorkomen, zodat deze middelen blijven werken.

Hoe vaker antibiotica worden gebruikt, hoe groter de kans is dat bacteriën resistent worden. Als we antibiotica willen blijven gebruiken, ook in de toekomst, moeten we ze op een verantwoorde manier inzetten.

Daarom mogen alleen dierenartsen antibiotica voorschrijven na onderzoek van het dier.

En u kunt helpen met de onderstaande tips.

Antibiotica zijn niet altijd noodzakelijk

Gelukkig hoeft niet iedere ‘infectie’ behandeld te worden met antibiotica. Antibiotica werken bijvoorbeeld niet tegen virusinfecties en sommige bacteriële infecties gaan vanzelf over.

Antibiotica zijn meestal NIET geïndiceerd bij:

Houd uw dier gezond

Gezonde dieren kunnen sommige infecties zelf bestrijden, zonder daarvoor medicijnen nodig te hebben. Door geen onnodige medicatie te gebruiken, voorkomt u antibiotica-resistentie.

TIP: Gezonde voeding en een gezonde levensstijl met veel bewegen, regelmatig vaccineren en ontwormen, en regelmatige medische gezondheidscontroles bij de dierenarts zijn belangrijk.

Is uw huisdier goed gevaccineerd? Lees inenten hond of inenten kat

Ga niet zelf dokteren

Geneesmiddelen vereisen altijd maatwerk voor dier en ziekte. Ze kunnen giftig zijn of ongewenste effecten hebben bij verkeerd gebruik.

TIP: Gebruik geen overgebleven medicijnen van een ander dier (of mens) als u vermoedt dat er sprake is van een ziekte of infectie.

Handen wassen

De meeste bacteriën worden met de handen verspreid, dus ook van dier naar mens, en andersom.

Het kan om onschuldige bacteriën gaan, maar ook zeer resistente bacteriën worden op deze manier overgebracht (bijvoorbeeld MRSA en MRSP). Deze bacteriën zijn zeer gevaarlijk, ook voor u!

TIP: Door uw handen te wassen met water en zeep en goed af te drogen met een schone handdoek kunt u voorkomen dat bacteriën verspreid worden.

Testen geven zekerheid

Om zeker te weten of er bij uw dier sprake is van een infectie, en met welk middel deze het beste te behandelen is, kunnen testen nodig zijn. Soms zijn ze zelfs verplicht. De dierenarts kan beter kiezen of antibioticum nodig is, en zo ja, welk antibioticum het meest geschikt is.

TIP: Laat testen uitvoeren als uw dierenarts dat adviseert.

Volg de aanwijzingen op

Therapietrouw is belangrijk voor verantwoord antibioticumgebruik.

TIP: Geef het geneesmiddel precies zoals uw dierenarts heeft voorgeschreven: sla geen dosering over en stop de behandeling niet zonder overleg met de dierenarts.

Overleg met uw dierenarts / specialist

Als u zich zorgen maakt over antibiotica-resistentie: praat hier dan over met uw dierenarts. Uw dierenarts weet wat er met uw dier aan de hand is en is uw adviseur voor alle vragen op het gebied van de gezondheid en behandeling van uw dier!

Antibiotica: geneesmiddelen die bacteriën doden. 

MRSA: meticillineresistente Staphylococcus aureus, een huidbacterie die ongevoelig is voor penicilline en die infecties kan veroorzaken bij dier en mens. Deze bacterie is een van de zogenoemde ‘ziekenhuisbacteriën’.

MRSP: meticilline resistente Staphylococcus pseudintermedius, een multiresistente bacterie die infecties kan veroorzaken bij dieren, maar soms ook bij mensen.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland