Elastase of elastase-1

De elastase-1 test is een test die we uitvoeren in ontlasting van uw hond. We controleren hiermee of de alvleesklier goed werkt (genoeg spijsverteringssappen maakt). Honden maken elastase-1 in de alvleesklier, en scheiden het met de spijsverteringssappen uit in de darm. Het stofje blijft stabiel in de darmen en we kunnen het nog enige tijd onveranderd aantonen in de poep van de hond.  Deze test is niet geschikt om ontlasting van katten te onderzoeken.

In een ontlasting monster meet het laboratorium de hoeveelheid elastase. Elastase is een spijsverteringsenzym. Spijsverteringsenzymen splitsen voedingsstoffen in kleinere eenheden zodat het lichaam deze stoffen kan opnemen uit het maag-darmkanaal in de bloedbaan. Als de alvleesklier niet goed werkt (exocriene pancreas insufficiëntie, EPI), kan de hond het voedsel niet goed verteren. Als er wel elastase in de ontlasting zit, dan heeft de hond waarschijnlijk geen EPI. We moeten dan verder kijken naar oorzaken van vermageren en/of diarree.

Wanneer gebruiken we de elastase-1 test?

De dierenarts vraagt de elastase test aan om te onderzoeken of de alvleesklier het nog goed doet. De alvleesklier produceert zowel hormonen als insuline, als ook spijsverteringssappen. Meten van elastase-1 in ontlasting geeft een goede indicatie van die laatste functie: spijsverteringsenzymen maken. Elastase splitst elastine (onderdeel van bindweefsel). Elastase wordt tijdens de passage in de darmen niet afgebroken, waardoor het een betere test is dan het ook wel gebruikte trypsine. Een verteringsonderzoek van de ontlasting is bij veel andere oorzaken van diarree ook afwijkend. De elastase-1 test onderzoekt echt meer alleen de alvleesklier. De TLI test (bloedtest) is echter nog betrouwbaarder om de diagnose EPI vast te stellen.

Wat betekent de uitslag?

Verlaagde waarden wijzen op een vermindering van de alvleesklierfunctie. Dit komt voor bij (acute en chronische) ontstekingen van de alvleesklier en kanker van de alvleesklier. De test is dus vooral geschikt om EPI aan te tonen. Als u al pancreas-enzymen geeft als behandeling aan uw hond, beïnvloedt dit niet de test. Bij hele waterige diarree kan de elatase-1 waarde vals laag uitvallen, vanwege het verdunnings-effect.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten