Maagdarm onderzoek (endoscopie)
Veel patiënten met een chronische darmziekte hebben langdurige, soms levenslange, behandeling nodig. Vaak is het mogelijk om met een wijziging van het dieet of met medicijnen uw dier te genezen. Wanneer dit niet lukt, kan de internist een kijkonderzoek (endoscopie) aanraden. Dit onderzoek van de maag en dunne darm (gastroduodenoscopie) of dikke darm (coloscopie) is bedoeld om te weten welke ziekte op welke plek aanwezig is. De behandeling kan daarna gerichter worden ingezet en het geven van onnodige medicatie kan worden voorkomen. Ook kunnen we na de endoscopie een beter voedingsadvies geven.
Een endoscopie is een veilige, weinig invasieve en niet-pijnlijke procedure die onder narcose wordt uitgevoerd.
Tijdens een endoscopie wordt er met behulp van een flexibele slang via een kleine camera een beeld van de binnenkant van de slokdarm, maag en darmen gemaakt. Via de slang kunnen ook monsters van het slijmvlies worden genomen.
Een endoscopie is zeer effectief bij het opsporen van problemen zoals ontstekingen, bloedingen en tumoren. Het wordt daarom vaak gebruikt bij langdurige dunne– en dikke darm diarree. Ook bij een verdenking op een maagontsteking, maagzweer of darmpoliep kan endoscopie meer informatie geven.
Tot slot is het mogelijk om met behulp van endoscopie vreemde voorwerpen uit het maagdarmkanaal te verwijderen. Een endoscopie kan op die manier een operatie voorkomen.
Intake
Voordat de internist een endoscopie uitvoert zal er in de meeste gevallen eerst een intakegesprek zijn. Tijdens deze afspraak bespreken we met u wat de klachten van uw huisdier zijn, doen we een lichamelijk onderzoek en kijken we welke vooronderzoeken al door uw eigen dierenarts zijn uitgevoerd. Samen stellen we een plan op. Als blijkt dat er nog aanvullend bloed- of ontlastingsonderzoek nodig is, dan zullen we dat meteen regelen.
Poliklinisch
Na het intakegesprek zal worden afgesproken wanneer de endoscopie zal plaatsvinden. Een endoscopie wordt bij het Maag-darm Centrum voor Dieren vrijwel altijd poliklinisch uitgevoerd. Dat houdt in dat u tijdens de afspraak op uw dier kunt blijven wachten en dat hij of zij na afloop direct weer mee naar huis kan. Het onderzoek duurt gemiddeld een uur, inclusief uitslapen. De dieren zijn vaak de volgende dag al volledig hersteld van het onderzoek.
Nuchter
Een kijkonderzoek is alleen mogelijk als uw hond of kat geen voedsel in de maag heeft en de darmen schoon zijn. Als uw huisdier een onderzoek van de maag en dunne darm krijgt, dan is het verzoek om 24 uur voorafgaand aan het onderzoek geen eten meer te geven. Drinken mag tot een uur vóór de afspraak. Als uw huisdier een onderzoek van de dikke darm krijgt, dan is het advies om 48 uur geen eten te geven. Drinken mag tot een uur vóór de afspraak. Daarnaast is het voor een onderzoek van de dikke darm bij honden nodig dat u uw hond laxeert met een darmwasmiddel.
Als uw huisdier medicijnen krijgt, kunnen deze in de meeste gevallen gewoon worden gegeven. Ze mogen dan alleen niet worden ingegeven met wat lekkers. Overleg bij twijfel altijd vooraf met de internist.
Onder narcose
Een endoscopie wordt onder volledige narcose wordt uitgevoerd. Tijdens narcose wordt de ademhaling gemonitord en uw hond of kat krijgt hartbewaking. Het soort narcose is afhankelijk van de toestand en eventuele andere ziektes. Als we het narcoserisico te hoog vinden, dan zal tijdens het intakegesprek met u worden overlegd om geen endoscopie uit te voeren. Er wordt dan een alternatief plan opgesteld.
Weefselmonsters (biopten)
Als blijkt dat de oorzaak van de klachten een vreemd voorwerp is, dan zullen we deze endoscopisch proberen te verwijderen. In vrijwel alle andere gevallen zullen we weefselmonsters (biopten) nemen voor verder onderzoek. Met een klein tangetje worden via de endoscoop “hapjes” van het slijmvlies van de maag en dunne darm genomen. Dit doet geen pijn en uw hond of kat zal er na afloop geen last van hebben.
De weefselmonsters worden opgestuurd naar een patholoog. De uitslagen volgen in de meeste gevallen binnen vijf tot zeven werkdagen, waarna de internist contact opneemt om ze te bespreken.
Behandelplan
In afwachting van de uitslag van het weefselonderzoek zal de internist met u een voorlopig behandelplan opstellen. Een verslag van de endoscopie en het plan wordt naar uw dierenarts verzonden. U krijgt per e-mail ook een kopie van dit verslag. Wanneer de uitslagen bekend zijn, dan bespreken we deze met u en volgt er een definitief advies. Ook hiervan ontvangen uw dierenarts en u per e-mail weer een verslag.
Nazorg
Veel dieren die een endoscopie ondergaan, worden gediagnosticeerd met een chronische ziekte. Dat betekent dat vaak langdurig zorg nodig is. Na de endoscopie blijven we u graag begeleiden bij de behandeling van uw hond of kat totdat de klachten goed onder controle zijn. In veel gevallen is het mogelijk om begeleiding op afstand te bieden door middel van een telefonisch consult of e-mailconsult. Soms is het beter om op controle te komen in de kliniek, bijvoorbeeld om een lichamelijk onderzoek of bloedonderzoek te herhalen. De internist zal samen met u afspreken wat de beste begeleiding voor uw huisdier is. Medicijnen en dieetvoer kunt u in de meeste gevallen bij uw lokale dierenarts halen.
Prednison en endoscopie
Wij raden het gebruik van prednison in de zes weken voorafgaand aan de endoscopie sterk af. Na gebruik van dit medicijn herkennen we sommige ziektes niet meer. Als uw dier al prednison slikt en zes weken zonder prednison geen optie is, dan zullen we tijdens het intakegesprek kijken wat verstandig is. In sommige gevallen zullen we de endoscopie wel uitvoeren.
Afspraak maken?
Bij het Maag-darm Centrum voor Dieren worden jaarlijks honderden dieren onderzocht en behandeld vanwege chronische of terugkerende maagdarmproblemen. Vraag uw dierenarts om een verwijzing en neem contact met ons op als uw dier regelmatig of langdurige maagdarmklachten heeft. Wij helpen u graag verder.