Katten leukemie virus (FeLV)

Ongeveer 30% van alle zwerfkatten in Amerika is besmet met FeLV. Ook dichter bij Nederland komt de ziekte veel voor. Door een succesvol zwerfdierenbeleid en goede diergeneeskundig zorg, komen de virussen FIV en FeLV in Nederland relatief weinig voor.

Het blijft belangrijk om dieren te testen op deze dodelijke virussen. De kans dat dieren besmet worden moeten we zo klein mogelijk houden.

Kattenleukemie (FeLV) is besmettelijk 

FeLV kan worden overgedragen door vechten, sexueel contact en van moeder op kitten. Het is makkelijker over te dragen dan FIV. Ook door het gezamenlijk gebruik van voerbakjes, likken en niezen is het virus over te brengen.

Verloop FeLV 

Van alle katten die het virus oplopen, overwint 40% het virus binnen 3 tot 4 maanden. De andere katten zijn blijvend besmet (persisterende besmetting). Van deze katten overlijdt 25% binnen 1 jaar. Na 3 jaar is 75% van de katten met een persisterende besmetting overleden.

Symptomen

Er zijn geen specifieke symptomen die wijzen op FeLV. Het belangrijkste effect van de ziekte is dat de weerstand van de kat minder wordt. Bloedarmoede, kanker en verschillende andere ziekten kunnen het gevolg zijn van een persisterende besmetting met FeLV. Na besmetting kan het soms jaren duren voordat de kat ziek wordt.

Lees ook: leukemie kat

Diagnose

De diagnose FeLV wordt gesteld met een bloedtest.

  • Als uw kat positief test maar verder niet ziek is, heeft uw kat 40 % kans om de ziekte te overwinnen. We raden aan de kat te isoleren en de test na 3-4 maanden te herhalen.
  • Een negatieve sneltest is betrouwbaar. Een positieve sneltest is bij gezonde katten minder betrouwbaar. Wij raden voor deze groep katten een antigeen of PCR test via de referentielab aan.
  • Als uw kat positief test en ziek is, is de kans groot dat de kat een persisterende infectie heeft.

In beide gevalen is het raadzaam een FeLV positieve kat te isoleren.

Vaccin tegen FeLV 

Er is een vaccin beschikbaar die de kans op een persisterende besmetting verkleint. Dit vaccin wordt in Nederland niet standaard gegeven. lees verder bij Inentingen kat

Wat te doen bij een positieve test 

  • Behandel de ziekteverschijnselen (indien mogelijk).
  • Neem geen nieuwe katten in huis.
  • Zorg voor een goede weerstand: goed eten en een goede vaccinatie.
  • Heeft u maar één kat: houdt uw kat binnen. Op die manier is de kans kleiner dat hij een besmettelijke ziekte tegenkomt. Ook kan uw kat geen andere katten besmetten.
  • Heeft u meer katten: test al uw katten op FeLV en zet alle positieve katten apart. Herhaal de testen bij alle katten na 3-4 maanden.
  • Waarschuw uw buren: uw kat heeft de ziekte opgelopen van een andere kat en mogelijk verspreid.
  • Als uw kat niet geïsoleerd kan worden, of binnenshuis geen leuk leven heeft, is het misschien raadzaam uw kat te laten inslapen. U spaart hiermee de levens van vele andere katten.
Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten