Leukemie en maligne lymfoom bij de kat

Leukemie bij de kat is een tumor van de lymfocyten, maar een variant waarbij het alleen in het beenmerg en mogelijk ook in het bloed aanwezig is. Maligne lymfoom is een tumor van witte bloedcellen (specifiek de lymfocyten) die zich in lymfeknopen of andere organen kan bevinden. Lees meer informatie over maligne lymfoom bij de kat op deze aparte pagina over maligne lymfoom

Leukemie bij de kat 

Bij leukemie is sprake van kankercellen in het bloed of het beenmerg. In sommige gevallen zijn ook de lymfeklieren of andere organen aangetast. 

De meest voorkomende vorm van leukemie is een vorm waarbij lymfocyten de kankercellen zijn (net als maligne lymfoom), maar er zijn ook andere vormen. Leukemie komt minder vaak voor dan maligne lymfoom. 

Zowel leukemie als maligne lymfoom kunnen worden veroorzaakt door het FeLV en FIV virus. Deze virussen komen, door een effectief zwerfkattenbeleid, in Nederland relatief weinig voor. 

Als de klachten acuut ontstaan spreken we van acute leukemie – deze variant is vaak moeilijk tot niet te behandelen.  

Wanneer de stijging van witte bloedcellen langzaam gebeurt, spreken we van​chronische leukemie. Bij deze vorm zien we vaak ook meer langdurige en vage klachten. Chronische leukemie reageert vaak wel goed op behandeling.  

Bloedonderzoek 

De enige vorm van kanker waarbij de diagnose wordt gesteld met behulp van bloedonderzoek is leukemie.

Er worden geen tumorcellen in het bloed zichtbaar bij a-leukemische leukemie en hier stellen we de diagnose met een beenmergbiopt.

​Prognose leukemie

De prognose voor acute leukemie is slecht, in de meeste gevallen overlijden katten binnen 3 maanden na diagnose, zelfs met behandeling. In veel gevallen overleggen we goed met de eigenaren om te kijken of het traject wordt opgestart.

Chronische leukemie daarentegen reageert over het algemeen wel goed. De tumorcellen kunnen zelfs volledig weg lijken tijdens de behandeling. Er is een gemiddelde overlevingstijd van rond de 14 maanden beschreven. 

Katten met FeLV en chronische leukemie kunnen ook goed reageren op chemotherapie, maar vaak is het effect korter en komt de kanker sneller terug dan bij katten die FeLV negatief zijn.  

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten