Gewicht en artrose hond

Een gezond gewicht is één van de belangrijke onderdelen van de behandeling van artrose bij de hond. Als uw hond overgewicht heeft, heeft hij of zij meer kans op artrose. Als er eenmaal artrose is, zal het gewricht bij een dier met overgewicht sneller slijten en pijnlijker zijn. De belasting op de gewrichten is immers groter dan bij een normaal lichaamsgewicht. Daarnaast zal het dier met artrose minder gaan bewegen, en dus dikker worden. De relatie tussen gewicht en artrose werkt dus beide kanten op.

Overgewicht

Helaas is het zo dat de levensverwachting van een te dikke hond met slijtage van de gewrichten veel korter is dan die van een gemiddeld wegende hond. Uit onderzoek blijkt dat de slijtage van gewrichten zich in een veel sneller tempo ontwikkelt als er sprake is van overgewicht. In het betreffende onderzoek bleek dat de ernst van de artroseklachten bij honden met overgewicht vaker aanleiding is om over te gaan tot het laten inslapen van een hond. Bij honden met overgewicht moest dat gemiddeld 2 jaar eerder gebeuren dan bij honden met een normaal gewicht. Daarnaast bleek dat door het verminderen van het overgewicht de klachten van slijtage zodanig afnamen dat de hond geen levenslange behandeling met pijn onderdrukkende medicatie meer nodig had.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat overgewicht niet alleen leidt tot over belasting van gewrichten en daarmee slijtage. Vetweefsel produceert daarnaast ook stoffen die invloed hebben op ontstekingsprocessen in het lichaam. Er is naast een effect op de algemene weerstand van het dier ook een effect op de afbraak van kraakbeen in een gewricht.

Afvallen als behandeling

Overgewicht is de resultante van een verstoorde stofwisselingsbalans. De opname van energie is groter dan het verbruik. Om af te vallen zal de opname van de energie verminderd moeten worden en zal eveneens het verbruik moeten toenemen. Feitelijk komt dit neer op minder eten en meer bewegen.

Ook het proces van afvallen is niet eenvoudig, eigenaren hebben vaak de indruk dat ze hun hond bijna geen voer geven en nog blijven ze dik. Nog minder voeding geven wordt als “dierenmishandeling” ervaren.

Het is dus raadzaam het afvallen van uw huisdier te zien als een  behandeling van een “ziekte”. Dit vraagt om begeleiding van een iemand met kennis. Vaak hebben een of meerdere dierenartsassistentes in de praktijk hiervoor aanvullende scholing gedaan. Zij zijn vaak goed instaat u te begeleiden tijdens het proces van afvallen. Het geven van speciale afval diëten is gebleken zeer zinvol te zijn.

Er zijn speciale voedingen die afvallen stimuleren, mits u zich als eigenaar aan de voorgeschreven hoeveelheden houdt en geen extraatjes meer geeft.

Het is aangetoond dat 8,6 % afvallen bij honden evenveel effect heeft op de klachten van artrose als het geven van een pijnstiller. Voor een hond van 35 kg (die eigenlijk 25 kg moet wegen) is dat 3 kg afvallen en dan heeft hij dus zodanig minder pijn dat hij mogelijk geen pijnstillers meer hoeft te slikken. Door die 8,6 % af te vallen is hij nog steeds te dik en nog lang niet op streef gewicht maar is zijn leven wel veel fijner.

Artrose behandeling

De artrosebehandeling kan een of meer van de volgende 10 behandelmethoden bevatten, waarvan gewichtsreductie er één is. Vaak bestaat het behandelplan uit een combinatie van meerdere methoden.

Bekijk ook de andere onderdelen van de behandeling van artrose.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland