Voeding en artrose

Voeding kan een positief effect hebben op verschillende aandoeningen bij de hond of kat. Op voorschrift van de dierenarts zijn er daarom vele types diëetvoer te verkrijgen. Ook voor dieren met artrose is er speciaal voer.

Een goede artrose ondersteunende voeding kan één van de onderdelen zijn van het artrose behandelplan. 
 

Wat doet artrosevoeding?

Bij artrose zorgen ontstekingsproducten voor de slijtage van het kraakbeen. Omega 3 vetzuren zorgen ervoor dat er minder van deze ontstekingsproducten worden aangemaakt. De invloed van deze visolie vindt plaats op het niveau van ons erfelijk materiaal.

Een van deze Omega 3 vetzuren is eicosapentaeenzuur (EPA), dat de cellen blokkeert die de ontstekingsproducten produceren. De invloed van EPA en DHA (docosahexaeenzuur) een natuurlijke voedingsstof op een ziekte door beinvloeding van ons erfelijke materiaal heet “nutrogenomics”.

Er is een voeding die wetenschappelijk bewezen effect heeft op de klachten bij artrose. Deze voeding is rijk aan visolie en bevat dus veel Omega 3 vetzuren. Deze vetzuren worden bij de mens ook als gezonde vetzuren bestempeld.

Van visolie is er echt wetenschappelijk bewijs dat dit invloed heeft op artrose klachten en het remmen van de artrose vorming.

De juiste hoeveelheid

Niet alle voeding bevat genoeg van de werkzame stoffen en in de goede verhouding om werkzaam te zijn. Verstandig is het dan om alleen voeding te geven van fabrikanten die werkzaamheid wetenschappelijk hebben aangetoond (zoals bijvoorbeeld Hills J/D of Royal Canin Mobility C2P+).

Andere voedingsstoffen

Er zijn overigens veel meer natuurlijke voedingsstoffen die een positief effect lijken te hebben op artrose (klachten). Hier volgen een aantal producten en een evaluatie van hun werkzaamheid voor zover wetenschappelijk onderzocht.

Glucosamine en chondroïtine sulfaat
Van deze stoffen is nooit aangetoond dat het werkt tegen artrose bij de hond of kat. Er zijn wel diverse onderzoeken die in proefopstelling werkzaamheid aantonen.

Groenlipmossel extracten
Groenlipmossel extracten zijn rijk aan glucosaminoglycanen. Bij de hond en de kat is er beperkt wetenschappelijk bewijs van de werking. Er is geen objectief onderzoek met een krachtenplatform, alleen onderzoek waar is gekeken naar subjectieve parameters.

P54 FP
ofwel extract van de Indische of Javaanse curcuma (essentiële oliën en curcumoïden) blijkt bij dubbel blind onderzoek geen effect te hebben.

Extract van de schors van Bosurellia Serata
lijkt effectief hoewel het dubbel blinde onderzoek alleen heeft gekeken naar subjectieve parameters, niet met een objectief krachtenplatform onderzoek. Het is bekend dat een deel van de dieren van deze stof diarree of winderigheid ontwikkelen.

SMPC
Speciaal Melk Proliene Concentratie zou ook werkzaam kunnen zijn bij honden met artrose. Er is één onderzoek waarbij twee groepen vergeleken zijn. Er lijkt werking te zijn, hoewel het onderzoek alleen naar subjectieve parameters kijkt en niet bijvoorbeeld door middel van een krachtenplatform.

Antioxidanten
Antioxidanten zoals vitamine C, E, Selenium, MSM (Methylsulfonylmethane) lijken effect te hebben op artroseklachten. Het merendeel van het onderzoek is gedaan bij mensen, waarbij de resutlaten niet eenduidig zijn. In theorie zou er een werking moeten zijn, maar dit kan niet aangetoond worden. Overigens hebben honden vitamine C niet extra nodig, zij kunnen dit namelijk zelf produceren.

Avocado/soja 
De niet verzadigbare fractie van avocado en sojabonen extract blijken in celonderzoek de effecten van ontstekingsproducten bij artrose te onderdrukken. Dit zou dus pijn onderdrukken. Bij mensen is er een werking aangetoond, maar bij honden of katten is nog geen gedegen onderzoek gedaan.

Kattenklauw
Deze plant uit de Amazone lijkt voor mensen te werken tegen artrose. Echter bij honden en katten is de werking niet geevalueerd.

Artrose behandeling

De artrosebehandeling kan een of meer van de volgende 10 behandelmethoden bevatten, waarvan gewichtsreductie er één is. Vaak bestaat het behandelplan uit een combinatie van meerdere methoden.

Bekijk ook de andere onderdelen van de behandeling van artrose of laat u voorlichten over alle opties voor úw dier op onze Artrosepoli.

Gerelateerde artikelen