Voeding en artrose hond

Voeding kan een positief effect hebben op verschillende aandoeningen bij de hond. Op voorschrift van de dierenarts zijn er daarom vele types diëetvoeding te verkrijgen. Ook voor dieren met artrose is er speciaal voer.

Er is een voeding die wetenschappelijk bewezen effect heeft op de klachten bij artrose. Deze voeding is rijk aan visolie en bevat dus veel Omega 3 vetzuren. Deze vetzuren worden bij de mens ook als gezonde vetzuren bestempeld. Bij artrose zorgen ontstekingsproducten voor de slijtage van het kraakbeen. Omega 3 vetzuren zorgen ervoor dat er minder van deze ontstekingsproducten worden aangemaakt. De invloed van deze visolie vindt plaats op het niveau van ons erfelijk materiaal. De invloed van EPA en DHA (Docosahexaeenzuur), een natuurlijke voedingsstof op een ziekte door beinvloeding vanons erfeijke materiaal heeft “nutrogenomics”.

Een van deze Omega 3 vetzuren is eicosapentaeenzuur (EPA en DHA), dat de cellen blokkeert die de ontstekingsproducten produceren.

Helaas bevat niet alle voeding die beweerd artrose pijn te reduceren de voedingstoffen in de goede verhouding.  Verstandig is het dan om alleen voeding te geven van fabrikanten die werkzaamheid wetenschappelijk hebben aangetoond.

Van visolie is er echt wetenschappelijk bewijs dat dit invloed heeft op artrose klachten.

Omdat een groot deel van de honden met artrose klachten te dik is (77% van de honden bij ons op de kliniek aangeboden) is er door de voedingsindustrie voeding ontwikkeld die afvallen combineert met artrose ondersteuning. Wij en uw eigen dierenarts kunnen u hierover nader informeren. Met deze voeding lost u dus feitelijk twee belangrijke problemen op zonder dat er een medicijn gegeven hoeft te worden.

Naast visolie zijn er overigens veel meer natuurlijke voedingsstoffen/supplementen die een positief effect lijken te hebben op artrose (klachten). Hier volgt een opsomming van deze producten met een evaluatie van de werkzaamheid.

Glucosamine en chondroïtine sulfaat

Van glucosamine en chondroïtine sulfaat is nooit aangetoond dat honden minder pijn hebben als ze dit via de voeding of tabletten en poeders binnen krijgen. Het is overigens niet gezegd dat het niet werkt maar het is nooit wetenschappelijk bewezen.

Groenlipmossel extracten

Bij de hond is er beperkt wetenschappelijk bewijs van de werking van groenlipmossel extracten. Er is geen objectief onderzoek gedaan met een klachtenplatform, alleen onderzoek waar gekeken is naar subjectieve parameters.

P 54 FP

P 54 FP extract van Indische of Javaanse curcuma (essentiële oliën en curcumoïden) blijkt bij dubbel blind onderzoek geen effect te hebben.

Extract van de schors van Bosurellia Serrata

Extract van de schors van Bosurellia Serrata lijkt effectief alhoewel het dubbel blinde onderzoek alleen heeft gekeken naar subjectieve en niet naar  objectieve onderzoek vormen (zoals het krachtenplatform onderzoek). Het is bekend dat een deel van de dieren die dit middel toegevoegd krijgen aan hun voeding diarree en winderigheid ontwikkelen.

SMPC

Een speciaal melk proteïne concentraat zou ook werkzaam kunnen zijn bij honden met artrose. Er is 1 onderzoek waarbij wel 2 groepen vergeleken zijn. Er lijkt werking te zijn, echter dit onderzoek kijkt alleen naar subjectieve parameters. Er zijn dus wel aanwijzingen voor werkzaamheid maar geen sluitend bewijs.

Antioxidanten

Antioxidanten (Vitamine C, E, selenium, MSM (Methylsulfonylmethane)) lijken effect te hebben op artroseklachten. Merendeel van het onderzoek  is gedaan bij mensen. Daar zijn de resultaten niet eenduidig. Ondanks dat er dus op basis van theorie een werking zou moeten zijn, kan dat niet aangetoond worden. Overigens hebben honden vitamine c niet extra nodig. Ze kunnen het namelijk zelf produceren.

Avocado/soja.  ASU,

De niet verzadigbare fractie van avocado en sojabonen extract  (1:3 of 2:3 fractie) blijken in celonderzoek werkbaar te zijn in het onderdrukken van de effecten ontstekingsproducten bij artrose (zouden dus pijnreductie geven). Bij mensen is er een werking aangetoond. Of het werkt bij honden is onbekend, hier is nog geen gedegen onderzoek naar gedaan.

Kattenklauw

Kattenklauw, plant uit Amazone lijkt bij mensen te werken, echter bij honden is de werking niet geëvalueerd.

Artrose behandeling

De artrosebehandeling kan een of meer van de volgende 10 behandelmethoden bevatten, waarvan gewichtsreductie er één is. Vaak bestaat het behandelplan uit een combinatie van meerdere methoden.

Bekijk ook de andere onderdelen van de behandeling van artrose.

arthrose 

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland