Hernia diafragmatica

Scheurtjes in het middenrif komen bij huisdieren regelmatig voor als gevolg van trauma zoals een aanrijding of een val. Voor herstel is een operatie nodig. Het tijdstip van operatie en de anesthesie moeten zorgvuldig gekozen worden.

Wat is een hernia diafragmatica?

Bij uitwendig trauma zoals een aanrijding of een val van grote hoogte kan er een scheurtje in het middenrif ontstaan. Hierdoor functioneert het middenrif niet meer normaal en kan het dier benauwd worden. Een deel van de organen uit de buikholte komt via het scheurtje in de borstholte te liggen, waardoor er zelfs zeer ernstige benauwdheid kan ontstaan. Een scheurtje in het middenrif moet altijd geopereerd worden omdat spontaan herstel onmogelijk is.

Operatie

Bij de operatie leggen we de verplaatste organen voorzichtig terug in de buikholte en vervolgens wordt de scheur in het middenrif gehecht. Beademing en bewaking van de anesthesie zijn absoluut noodzakelijk voor het veilig uitvoeren van deze operatie. De operatie is soms vrij eenvoudig en soms erg gecompliceerd, maar alle patiënten kunnen met succes worden geopereerd.

Terughoudendheid ?

Het is niet altijd verstandig om dieren met een scheurtje in het middenrif direct na het ongeluk te opereren. Er kan namelijk behalve het zichtbare scheurtje in het middenrif ook (onzichtbare) schade zijn aan de hartspier en aan de longen. Dit kan ernstige en soms fataal aflopende problemen veroorzaken tijdens de anesthesie. Het is echter ook niet verstandig de operatie nodeloos lang uit te stellen omdat er dan vergroeiingen kunnen ontstaan die de operatie bemoeilijken.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland