Giardia bij de hond en kat

Giardia is een van de meest voorkomende darmparasieten bij de hond en de kat.

Hoewel een infectie bij veel dieren nauwelijks klachten geeft, kan de parasiet bij sommige dieren een hardnekkige, terugkerende diarree veroorzaken.

In de omgeving van de patiënt kan de parasiet langdurig aanwezig blijven. Het komt daarom veel voor dat een hond of kat zicht opnieuw besmet.

Giardia is een eencellige parasiet van hond kat en mens
Giardia is een eencellige parasiet van hond, kat en mens

Een dier wordt besmet door het opeten van de parasiet

Buiten, op plekken waar veel honden en katten komen, is Giardia bijna altijd aanwezig. Ook in het wild levende dieren kunnen de parasiet bij zich dragen en bijdragen aan de besmetting van de omgeving.

De hond of kat wordt besmet  door het opeten van de parasiet. Bijvoorbeeld door buiten te eten of te drinken, of door het likken aan de poten na het uitlaten.

Als uw huisdier niet buitenkomt, kunt u de parasiet zelf meebrengen via bijvoorbeeld uw schoenen en op die manier uw huisdier besmetten.

Een besmet dier verspreidt de parasiet

Als uw huisdier de parasiet heeft doorgeslikt, vermenigvuldigt de parasiet zich in de darmen. Dit kan problemen geven, maar dat hoeft niet.

Besmette dieren, gezond en ongezond, kunnen de parasiet bij zich dragen en de omgeving besmetten.

Symptomen Giardia bij de hond en kat

De meeste dieren met Giardia hebben geen problemen.

Als dieren diarree krijgen, kan deze vanzelf weggaan, intermitterend (het gaat en komt) of chronisch (langdurig en continu) zijn. De ontlasting is vaak bleker, stinkt en is vettig. Dieren kunnen afvallen.

Bij katten is vaak sprake van dikke darm diarree: dieren poepen vaker, persen op de ontlasting en de ontlasting kan slijmerig zijn of vers bloed bevatten.

Aantonen van de parasiet

Giardia kan worden aangetoond in de ontlasting. Er zijn verschillende testen mogelijk: de meest gebruikte testen zijn de SNAP test en de flottatie test.

Geen enkele test is 100% gevoelig, dat betekent dat een test wel eens negatief uitvalt, terwijl uw dier wel Giardia bij zich draagt.

Behandeling van Giardia bij de patiënt

Dieren met diarree en Giardia kunnen worden behandeld met Metronidazol of Fenbendazol. Omdat gezonde dieren in de omgeving de parasiet ook kunnen uitscheiden, en uw zieke dier opnieuw kunnen besmetten, raden wij u aan om alle dieren in een huishouden tegelijkertijd te behandelen.

Tijdens de behandeling moet een dier gewassen worden met honden- / kattenshampoo. Dit verwijdert zoveel mogelijk parasieten uit de vacht van de hond of kat.

Na het wassen raden wij aan om het dier in een schone omgeving te plaatsen:

Behandeling van Giardia in de omgeving

Giardia-cysten (de parasiet met een schilletje er om heen) kunnen buiten het dier lang overleven. Hoe kouder en vochtiger de omgeving, hoe langer de parasiet infectieus blijft.

  • In water kouder dan 10°C kan deze parasiet bijvoorbeeld tot 3 maanden overleven.
  • In een droge omgeving met direct zonlicht is de cyste “slechts” enkele dagen infectieus.

Een droge, lichte ruimte, waar de patiënt minimaal een week niet geweest is, kan worden beschouwd als schoon.

Om een omgeving sneller schoon te maken kunnen heet water / stoom, chloor, quaternaire ammoniumzouten of UV licht worden gebruikt:

– Stoom

Heet water kan Giardia doden. Het water moet dan wel lang genoeg heet blijven (minimaal 1 minuut warmer dan 70 graden Celcius).

  • Een roestvrijstalen kennel koelt waarschijnlijk te snel af om met stoom schoon te maken.
  • Kleden, bekleding, kleren, manden etc kunnen wel op 60 graden Celcius gewassen worden. Ook de wasdroger kan bijdragen aan het ontsmetten van kledingstukken. Als de wasdroger geen mogelijkheid is, raden wij u aan om stoffen materialen na het wassen in de felle zon te laten drogen.

– Chloor en Quaternaire ammoniumzouten

Deze stoffen kunnen Giardia cysten doden.

De stoffen werken alleen in een schone omgeving. Een ruimte moet dus, voor het ontsmetten met Chloor of Quaternaire ammoniumzouten, eerst worden schoongemaakt met water en zeep, goed worden nagespoeld en worden gedroogd.

Deze stoffen hebben tijd nodig om hun werk te doen. Als de gebruiksaanwijzing geen tijd aangeeft, houdt dan minimaal 5 minuten inwerktijd aan.

– UV licht

UV licht doodt de parasiet. Op een schaduwplek komt dit licht echter niet. In de praktijk is dit dus niet geschikt om een kennel of cattery te ontsmetten.

Quarantaine

Sommige dieren zijn na een behandeling (inclusief wassen en het ontsmetten van de omgeving) Giardia vrij. Andere dieren moeten meerdere keren behandeld worden. Als u meerdere dieren heeft is het soms verstandig de dieren tijdelijk individueel te huisvesten.

  • Als een dier 17 tot 24 dagen na behandeling 2x negatief getest is op Giardia, mag hij weer bij andere, Giardia-negatieve, dieren.
  • Bij een positieve test moeten we de behandeling herhalen, inclusief wassen en verplaatsing naar een schone omgeving.

Giardia bij mensen

Sommige

Giardia stammen kunnen zowel hond, kat als mens besmetten. Let dus goed op uw eigen hygiëne, als u in contact komt met een Giardia patiënt

  • Draag handschoenen
  • Draag beschermende kleding
  • Knip uw nagels kort
  • Was uw handen grondig

Vaccinatie Giardia

Er zijn vaccins ontwikkeld tegen Giardia. Deze zijn helaas niet effectief.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland https://medicijnen-online.nl/