Mijn hond plast in huis

In huis plassen kan verschillende oorzaken hebben. Vaak kunnen we die oorzaak aanpakken en er zo voor zorgen dat uw hond de urine kan ophouden waardoor de hond niet meer in huis plast.

Incontinentie 

Incontinentie komt vaker voor bij teven dan bij reuen. Gesteriliseerde teven zijn vaker incontinent dan niet-gesteriliseerde teven. Bepaalde hondenrassen zoals de Boxer hebben ook een grotere kans op incontinentie. Hoe ouder een dier is, hoe groter de kans op incontinentie.

Veel incontinente dieren laten de urine lopen als ze slapen. Met medicijnen (Enurace®, Propalin® met of zonder Incurin®) wordt de functie van de sluitspier vaak beter. In sommige gevallen wordt Suprelorin® hier aan toegevoegd. In sommige gevallen is het nodig de hond te opereren.

Lees verder op: Incontinentie hond

Aangeboren incontinentie wijst mogelijk op ectopische ureteren. Bij deze afwijking komen de urineleiders van de nieren niet uit in de blaas maar in of achter de sluitspieren van de blaas.

Veel drinken en plassen (veel plassen) 

Honden die veel drinken en veel plassen hebben soms zo’n volle blaas, dat ze het ’s nachts niet droog houden. Maak op korte termijn een afspraak bij uw dierenarts voor verder onderzoek en behandeling.

Lees verder op: Hond plast veel

Veel kleine plasjes (vaak plassen) 

Als uw hond op meerdere plekken in huis kleine plasjes heeft geplast, heeft zij mogelijk een blaasontsteking. Ook blaasontstekingen zien we vooral bij een gesteriliseerde teef.  In eerste instantie kan gestart worden met een behandeling met antibiotica. ?Als een blaasontsteking bij een gesteriliseerde teef binnen 6 maanden terugkeert is verder onderzoek aan te raden.

Bij intacte-teven en reuen komen blaasontstekingen weinig voor. Een echo en urineonderzoek is aan te raden.

Veelvuldig gebruik van antibiotica kan leiden tot antibioticaresistentie. Wij raden veelvuldig gebruik dan ook af!

Blaasstenen, prostaatproblemen, blaas- en plasbuistumoren kunnen vergelijkbare klachten geven. Als uw hond moeite heeft met plassen (dun straaltje) is verder onderzoek aan te raden.

Lees verder op: Blaasontsteking

Combinatie van bovenstaande mogelijkheden 

Als een incontinente hond ook veel drinkt en plast of last heeft van een blaasontsteking kan de incontinentie toenemen.

Afwijkend gedrag 

Als uw volwassen hond in uw aanwezigheid in huis plast, en niet vraagt of hij naar buiten mag, wijst dit op afwijkend gedrag.

Mogelijk is er sprake van dementie of een andere  hersenafwijking. Een MRI scan van het hoofd kan mogelijk meer informatie geven. Misschien is er helemaal geen sprake van een hersenziekte en moet de gedragstherapeut er aan te pas komen.

lees ook: dementie bij honden

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland https://medicijnen-online.nl/