Ontlasting kat

De ontlasting van de kat zegt iets over zijn of haar gezondheid. De ontlasting van de kat kan ook uw gezondheid en dat van uw kinderen beïnvloeden. Lees hier alles over kattenpoep.

Wat doet een kat met een toiletrol

Zachte of dunne ontlasting

Als de ontlasting te zacht is, spreekt de dierenarts van diarree. Hierbij maken we onderscheid tussen twee soorten diarree:

  • Dunne darm diarree: de ontlasting is dun, vaak waterig en de kat gaat iets vaker naar de bak, maar niet veel vaker dan normaal. De kat valt wellicht af, of laat windjes. De eetlust kan ook veranderd zijn
  • Dikke darm diarree: de ontlasting is zachter dan normaal, maar niet waterdun. Op de ontlasting kan slijm of bloed zitten. De kat gaat duidelijk vaker dan normaal naar de bak, zit soms te persen en mauwt mogelijk bij het poepen. Poepen buiten de bak komt ook voor en soms verliest de kat per ongeluk wat ontlasting

Lees verder bij diarree-kat

Harde of droge ontlasting

Daar tegenover staat de kat die moeite heeft met ontlasten, de kat met obstipatie. De ontlasting is te hard en te droog en de kat heeft daar last van.

Lees verder bij obstipatie-kat.

Ontlasting met een afwijkende kleur

De normale kleur van ontlasting is bruin. Deze kleur kan lichter worden als de kat eten krijgt met weinig kleurstoffen. Ook bij een afsluiting van de galwegen kan de kleur van de ontlasting lichter worden.
Bij bloedverlies in de maag of dunne darm kan de kat zwarte, zachte, stinkende ontlasting krijgen.

Lees verder bij: ontlasting heeft rare kleur.

Ontlasting met een afwijkende geur

Natuurlijk, ontlasting ruikt. Maar als de ontlasting anders ruikt dan normaal, dan heeft de kat mogelijk iets onder de leden. Observeer uw kat nauwkeurig en overleg met de dierenarts. Diaree veroorzaakt door de parasiet Tritrichomonas staat bekend om de zuur ruikende geur

Lees verder bij Tritrichomonas

Ontlasting met een afwijkende vorm

Normale ontlasting is rond en 1,5 tot 2 cm van doorsnede.

Als de ontlasting te droog is, produceert de kat kleine stukjes ontlasting.
Als de ontlasting een kleinere doorsnede heeft, afgeplat is, of een bolletje vormt, dan is er waarschijnlijk iets aan de hand in het laatste stukje van de darmen of rond de anus.
Ontlasting met een grotere doorsnede wijst mogelijk op een megacolon.

Lees verder bij obstipatie bij de kat

Een kat die perst op de ontlasting

Persen op de ontlasting kan wijzen op obstipatie of een dikke darm ontsteking.

Bloed of slijm op de ontlasting van uw kat

Bloed of slijm op de ontlasting kan wijzen op een dikke darm diarree of op een bloedende poliep in het laatste stuk van de darm. Een kijkonderzoek (coloscopie) kan vaak meer informatie geven.

Lees verder bij dikke darm ontsteking

Winderigheid bij de kat

Als de kat een dieet krijgt dat hij of zij niet goed verteert, zullen de bacteriën in de dikke darm deze voedingsstoffen gaan verteren. Deze bacteriën maken de windjes.

Als de kat diarree heeft, is het goed om op zoek te gaan naar de oorzaak van de diarree. Is de kat verder gezond, kunt u een ander voer proberen om te zien of de windjes verdwijnen.

Lees verder winderigheid bij de kat

Ontlasting van de kat en uw gezondheid 

In de ontlasting van katten kunnen parasieten zitten die ziektes bij mensen kunnen veroorzaken. Ruim de ontlasting van uw kat dagelijks op (bij het restafval, niet in de groenbak) en was uw handen daarna goed.

Parasieten

  • Toxoplasma
    Is met name gevaarlijk voor ongeboren baby’s. De parasiet kan in de ontlasting van (verder gezonde) katten zitten. Als de kat gepoept heeft, duurt het 2 à 3 dagen voordat de toxoplasma besmettingsgevaar oplevert. Tuinieren in een tuin, besmet met kattenpoep, en ongewassen rauwe groenten van eigen tuin eten is voor zwangere vrouwen gevaarlijker dan het dagelijks leeg halen van de kattenbak. De parasiet kan ook worden overgebracht door rood-vlees.
  • Spoelwormen van kat en hond
    Deze kunnen jonge kinderen besmetten. De jonge wormpjes maken, net als bij honden en katten het geval is, vanuit de darmen een trektocht door het lichaam. De wormpjes kunnen op vervelende plekken terechtkomen, zoals in de ogen of de hersenen van je kleuter. Hoewel de wormpjes zelf zullen overlijden, kan je als kind daar wel last van hebben. Dit is de reden dat zandbakken worden afgedekt. Het is ook verstandig om de nagels van uw kind kort te houden en, last but not least, uw kat regelmatig te ontwormen.

Lees verder bij wormen bij de kat

  • Giardia
    Is een eencellige parasiet die diarree kan geven bij de kat, hond en mens. Omdat uw kat zijn behoefte niet doet op het toilet, doortrekt en zijn handen wast, zult u na het legen van de kattenbak uw handen goed moeten wassen.

Lees verder bij Giardia

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland https://medicijnen-online.nl/

All the nuances of registering at Vavada Casino in 2024. How to confirm registration on Vavada in a few seconds and play with bonuses after the first login to the created personal account.