De verkouden kat
Niesziekte is de belangrijkste besmettelijke reden voor een voorbijgaande verkoudheid bij de kat. Als de problemen binnen twee weken niet verdwijnen, heeft de kat mogelijk last van een vreemd voorwerp, vergroeiingen, poliepen, tumoren, allergieën of schimmel. Het geven van antibiotica heeft bij deze patiënten geen zin. Vaak verdwijnen de klachten tijdens de kuur om daarna terug te keren. Verder onderzoek is nodig om de problemen definitief onder controle te krijgen.
Ernstige acute niesziekte bij een niet-gevaccineerde kat
Acuut verkouden kat
Als uw kat gezond naar buiten is gelopen en niezend teruggekomen is, dan zit er waarschijnlijk een vreemd voorwerp in de neus.
Vraag de dierenarts dit voorwerp (vaak een grasspriet) te verwijderen of maak hiervoor een afspraak bij het Medisch Centrum voor Dieren. Houd uw kat nuchter, want dit verwijderen gebeurt onder verdoving. Antibiotica geven heeft geen zin!
Als uw kat sinds en paar dagen verkouden is, vieze ogen en neusuitvloeiing heeft, hoest, koorts heeft en sloom is, ga dan naar niesziekte. Daar vindt u uitgebreide informatie.
Chronisch verkouden kat
De rest van dit artikel gaat over de kat die al meer dan twee weken verkouden is. Mogelijk waren de klachten weg toen uw kat antibiotica kreeg, maar na het stoppen van het medicijn was de verkoudheid snel terug.
Symptomen van chronische verkoudheid bij katten
- Neusuitvloeiing
- Niezen
- Benauwdheid
- Abnormale geluiden bij het ademen
- Slechte eetlust
Oorzaken van chronische verkoudheid bij katten
Bij een verkoudheid zitten de problemen in de neus of in de het gedeelte van de keel dat vlak achter de neus zit (de neuskeelholte of nasofarynx).
Vreemd voorwerp
Grassprieten en andere vreemde voorwerpen kunnen bij de kat in de neus of in de neuskeelholte terecht komen en daar een ontsteking geven. De klachten zijn meestal zeer plotseling begonnen. Als het voorwerp niet wordt verwijderd, kunnen de klachten maanden of langer aanhouden. Deze katten stinken vaak uit hun mond of neus. Na het verwijderen van de grasspriet geneest de kat binnen enkele dagen volledig.
Chronische niesziekte (vergroeiingen)
Acute niesziekte wordt veroorzaakt door virussen en bacteriën. Deze ontsteking kan het slijmvlies en de flinterdunne botjes in de kleine kattenneus beschadigingen. Het littekenweefsel dat hierbij ontstaat, zorgt voor een permanente vatbaarheid voor verkoudheid. We noemen dit chronische niesziekte.
Ook kan het herpesvirus dat niesziekte geeft latent aanwezig blijven en de kat steeds weer opnieuw ziek maken (vergelijkbaar met een koortslip bij de mens, wat ook veroorzaakt wordt door een herpesvirus).
Chronische niesziekte wordt dus niet veroorzaakt door bacteriën maar door littekenweefsel of doordat de kat een niesziekte virus bij zich draagt. Antibiotica helpen niet tegen virussen of littekenweefsel. Antibiotica kunnen de klachten tijdelijk, maar niet blijvend, wegnemen en moeten zeer terughoudend worden gebruikt.
Omdat littekenweefsel niet kan worden weggehaald zonder nog meer littekenweefsel te maken, is chronische niesziekte niet te genezen. Gelukkig hebben de meeste katten weinig last van de verkoudheid.
Poliepen
Goedaardige poliepen kunnen in de neus of in de neuskeelholte zitten.
- De poliepen in de keel zijn vaak goed te verwijderen.
- Een poliep uit de neusholte verwijderen is moeilijker.
Na het verwijderen van de poliep uit de keel, geneest de kat vaak volledig.
Tumoren
Neus- en keelholtetumoren kunnen bij de kat verkoudheidsklachten geven. Afhankelijk van het type tumor is een behandeling met medicijnen, operatie of bestraling mogelijk.
Allergieën
Hooikoorts of andere allergieën komen bij de kat zelden voor. Als de kat gaat niezen in een bepaald jaargetijde, of als de kat op een bepaalde plek is (bijvoorbeeld op het donzen dekbed), is dit een belangrijke aanwijzing voor de dierenarts om aan een allergie te denken. Indien nodig kan een weerstand onderdrukkend medicijn worden gegeven om de allergie tegen te gaan.
Neusschimmel
Anders dan bij de hond, komt neusschimmel bij de kat weinig voor. Wij hebben deze diagnose in de afgelopen 10 jaar slechts 2 maal gesteld.
Gebitsproblemen
Ontstekingen aan de kieswortels kunnen soms doorbreken naar de neusholte en zo een ”verkoudheid” veroorzaken. Na het verwijderen van het aangetaste element (de tand of kies), geneest uw kat over het algemeen volledig.
Stenose (vergroeiing)
Als de keel beschadigd is door een vreemd voorwerp of een ernstige infectie, kan littekenweefsel de keel gaan afsluiten.
Deze aandoening kan soms operatief behandeld worden. In andere gevallen kan het plaatsen van een stent helpen. Een stent is een metalen netje dat de holte open duwt.
Overige aandoeningen
Katten met een extreem kleine neus (Perzen) of katten waarbij de schedel gebroken is geweest, kunnen soms neusuitvloeiing krijgen.
Onderzoek bij chronische verkoudheid van de kat
- De oorzaak van de verkoudheid bij katten is vaak vast te stellen met een kijkonderzoek (rhinoscopie)
- Als bij dit onderzoek afwijkend weefsel wordt gevonden, nemen we een weefselmonster voor verder onderzoek
- Als bij rhinoscopie geen duidelijke oorzaak zichtbaar is, kan een CT scan soms meer informatie geven.
Inwendig neusonderzoek (rhinoscopie) bij een kat onder narcose
Behandeling van chronische verkoudheid bij de kat
Over het algemeen geldt dat antibiotica bij chronische verkoudheid slechts een tijdelijk effect hebben en geen genezing geven. Wij raden het onnodig gebruik van antibiotica af.
Als de oorzaak van de verkoudheid is vastgesteld, is een effectieve behandeling soms mogelijk. Daarom adviseren wij bij chronische verkoudheid verder onderzoek.
Bij chronische niesziekte is genezing niet mogelijk, maar kan de kat wel ondersteund worden met verlichtende maatregelen
- Stomen kan de neusuitvloeiing van de kat minder taai maken. Neem de kat mee in de badkamer!
- Neusdruppels voor de baby (zoutoplossing) kunnen in theorie gebruikt worden voor hetzelfde doel. Maar in de praktijk lukt het vaak niet om de kat te druppelen….
- Onder narcose kan de neus effectiever worden gespoeld
- Bij een enkele kat helpt prednison
- Als een kat slecht ruikt en daarom minder goed eet, helpt het soms om het eten iets op te warmen, zodat het sterker gaat ruiken.