CT-scan

Wat is CT?

CT is een afkorting van Computer Tomografie. Dit is een aanvulling op veel gebruikte beeldvormende technieken zoals röntgenfoto’s en echografie.
Bij een CT-scan wordt, net als bij het maken van röntgenfoto’s, gebruik gemaakt van röntgenstraling. Een röntgenfoto geeft een tweedimensionale opname van een onderdeel van een dier, zoals de borstholte of een poot.


Bij een CT-onderzoek kunnen de lichaamsonderdelen van de patiënt in beeld worden gebracht met dunne plakjes. Hierdoor kan meer gedetailleerde informatie worden verkregen en kunnen kleinere structuren in beeld worden gebracht dan bij gewone röntgenfoto’s. Nadat deze beelden zijn gemaakt, kunnen hieruit nog reconstructies gemaakt worden in andere richtingen (bijvoorbeeld lengte doorsneden of schuine doorsneden) en ook 3-dimensionaal.


CT: is deze tumor operatief te verwijderen?

Hoe gaat het in zijn werk?

Tijdens het onderzoek mag er, vanwege de röntgenstraling, niemand in de ruimte aanwezig zijn. Omdat de patiënt volledig stil moet liggen, is het noodzakelijk het onderzoek onder anesthesie uit te voeren, uw dier moet dus nuchter zijn, en mag 12u van te voren niet eten.
Hierbij krijgt de patiënt onder narcose een buisje in de keel waardoor het narcosegas en extra zuurstof wordt toegediend. Dit is ook meteen een manier om de ademhaling en de narcose diepte van de patiënt goed te monitoren.

Het onderzoek begint met een overzichtsscan. Dit lijkt op een gewone röntgenfoto en deze wordt gebruikt om te bepalen waar de dwarse plakjes moeten worden gemaakt. Daarna begint de eigenlijke scan, waarbij de röntgenbuis om de patiënt draait en de onderzoekstafel gelijktijdig in het apparaat schuift.  Soms worden aanvullend nog dunnere plakjes gemaakt of een serie met contrastmiddel.


CT-scan van schedel: deel schedel ontbreekt door tumor

Na het onderzoek mag uw dier meteen wakker worden. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de narcose die uw dier gehad heeft. Als uw dier goed wakker is, mag het met u mee naar huis.

Beoordeling

Eén CT-onderzoek levert honderden en soms wel meer dan duizend beelden op. Het kost veel tijd om deze allemaal nauwgezet te bekijken. De beelden blijven daarom bewaard om later zorgvuldig te worden beoordeeld door de veterinair radioloog (uiteraard worden spoedpatiënten direct beoordeeld). De uitslag wordt doorgegeven aan uw dierenarts of de behandelend specialist, die het met u zal bespreken en een verder behandelplan zal opstellen.

Wat is goed zichtbaar op een CT-scan?

Omdat een CT gebruik maakt van röntgenstralen is het bij uitstek geschikt voor het in beeld brengen van afwijkingen aan het skelet en de longen. Maar ook weke delen (hersenen, neusholte, buikorganen) kunnen meer gedetailleerd worden beoordeeld dan bij een röntgenfoto vanwege de dunne plakjes die kunnen worden gemaakt. Hierdoor kan je in een orgaan of lichaamsholte (bijvoorbeeld neusholte) kijken, hetgeen met röntgenfoto’s niet kan.

Voorbeelden van afwijkingen die goed met CT zichtbaar zijn:

  • Skelet: ingewikkelde fracturen en tumoren, LPC en intracondylaire fractuur elleboog, osteochondrose tarsus
  • Longen: uitzaaiingen, uitbreiding van veranderingen in de borstholte bepalen (bijv. voorafgaand aan een operatie)
  • Buikholte: uitbreiding van veranderingen bepalen (bijv. voorafgaand aan een operatie), incontinentie door afwijkende aanleg ureteren, beoordelen organen in bekkenholte
  • Wervelkolom: lage rugproblemen, hernia, discospondylitis, tumoren (voor problemen in de wervelkolom geeft een MRI vaak een gedetailleerder beeld)
  • Schedel: tumor/bloeding/ontsteking in de de neus of de nevenholten, tand- en kieswortelproblemen (ook bij konijnen!), problemen aan het midden- en binnenoor, waterhoofd of tumor/bloeding/ontsteking in de hersenen (hierbij geeft een MRI-scan meer informatie).


CT-scan met 3D reconstructie van een gebroken schedel

Uiteraard is deze lijst niet compleet en kan uw dierenarts altijd contact opnemen om te overleggen of de aandoening waarvan uw dier wordt verdacht met CT in beeld te brengen is.

CT of MRI?

Dit zijn beide beeldvormende technieken waarbij dunne plakjes worden gemaakt van een bepaald lichaamsdeel. Het voordeel van MRI is dat er geen gebruikt wordt gemaakt van gevaarlijke straling. De weke delen kunnen ook wat beter in beeld worden gebracht dan met CT. CT kan de weke delen afwijkingen vaak ook in beeld brengen, maar soms minder gedetailleerd.
Groot voordeel van CT ten opzichte van MRI is de snelheid van deze techniek.
Voor het skelet en de longen is CT beter dan MRI.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
MC voor Dieren garantisce la salute e il benessere dei vostri animali domestici, mentre il nostro casinò online https://bahigo-schweiz.ch/ assicura il vostro divertimento e la gioia di vincere. Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland https://medicijnen-online.nl/

All the nuances of registering at Vavada Casino in 2024. How to confirm registration on Vavada in a few seconds and play with bonuses after the first login to the created personal account.