Verstopping hond
Uw hond wil wel poepen, maar het gaat moeizaam. De ontlasting is stevig, hard, droog, valt uit elkaar in stukken of uw hond produceert afgeplatte ontlasting. Als uw hond erg moet persen, komt een randje slijmvlies mee naar buiten en mogelijk bolt het hele achterwerk van uw hond op. Verstopping (ook wel obstipatie genoemd) is een vervelend probleem. We adviseren een dierenarts te raadplegen. Er kunnen verschillende dingen aan de hand zijn.
Obstipatie door voeding
Goed verteerbare voeding met te weinig vezels in de voeding kan leiden tot harde ontlasting en mogelijk een verstopping. Ook als uw hond te veel botten heeft gegeten, kan de ontlasting te stevig zijn en klachten veroorzaken.
Röntgenfoto van een hond die te veel bot heeft gegeten.
Vers-vlees diëten bevatten vaak nauwelijks voedingsvezel en soms te veel bot.
We zien dus nogal eens obstipatie bij honden die vers vlees krijgen. Daarnaast bevatten vele vers vlees diëten essentiële voedingsstoffen in de juiste hoeveelheid en juiste verhouding. Ook kan rauw, ongekookt vlees kan ziekmakende parasieten (Toxoplasma, Neospora) en bacteriën bevatten. De reden waarom je dit als zwangere vrouw niet mag eten.
Bij obstipatie raden we vaak een vezelrijk dieet aan. Ook kunt u losse vezels als Isogel aan het dieet van uw hond toevoegen.
Obstipatie door darmproblemen
Vreemde voorwerpen als glas en stukken bot kunnen overal in het maag-darmkanaal vastlopen. Als dit gebeurt in het laatste stuk van de darm, kan uw hond last hebben van obstipatie.
Ook andere vernauwingen in de darm kunnen aanleiding zijn voor obstipatie. Hierbij kunt u denken aan littekenweefsel dat is veroorzaakt door een eerdere verstopping, darmpoliepen en invaginaties. Invaginaties zijn in elkaar geschoven darmen, een probleem dat we vooral bij jonge dieren met diarree zien.
Obstipatie door problemen buiten de darm
Prostaatproblemen
geven bij reuen vaak obstipatieklachten. In de meeste gevallen kunnen deze honden normaal plassen, maar in sommige gevallen heeft de hond ook klachten passend bij een blaasontsteking.
Ontstekingen en tumoren in het bekken kunnen de darm ter plekke ook dichtdrukken.
Bij deze honden kan de ontlasting een afwijkende vorm hebben.
Hernia perinealis
Een verslapping van de bekkenbodemspieren komt bij oudere reuen regelmatig voor. Bij het poepen bolt het achterwerk van uw hond op. Deze afwijking is chirurgisch vaak goed te verhelpen. lees verder bij hernia perinealis.
Ontstekingen van en rond de anus
Als uw hond pijn heeft bij het poepen, zal hij de anus onvoldoende ontspannen bij het poepen. Uw hond produceert geen normale drollen, de drollen zijn te smal (doorsnede is afgenomen). Bij Duitse herders komt anale furunculose voor. Bij deze zeer pijnlijke ontsteking zijn rond de anus wondjes zichtbaar.
Deze aandoening behandelen wij met Atopica®-pillen.