Heeft mijn hond longkanker?

De diagnose longkanker stellen wij meestal op basis van een röntgenfoto. Op deze foto is in zo’n geval sprake van één massa (witte vlek) met duidelijke randen. Als er meerdere duidelijk omschreven vlekken zichtbaar zijn, zijn dit vaak uitzaaiingen. Ook vergrote lymfeknopen op de foto kunnen wijzen op uitzaaiingen.

Er zijn altijd twee longfoto’s (een zijdelingse opname en een opname van rug naar borstbeen) nodig om te weten waar een massa zich bevindt. Bij twijfel of een witte vlek wel of geen tumor is, kan een CT scan soms meer duidelijkheid bieden.

Uitzaaiingen (metastasen) in longen hond
Uitzaaiingen (metastasen) in longen hond

Symptomen longtumoren

Veel longtumoren geven vage klachten die niet duidelijk wijzen op een probleem in de longen. Tumoren, uitgaande van de luchtwegen, kunnen hoestklachten geven. In sommige gevallen wordt bloed opgehoest.

Bij de Berner Sennenhond en de Flatcoated Retriever komen tumoren voor (histiocytair sarcomen) die vaak leiden tot een slechte eetlust, afvallen, matige koorts en milde bloedarmoede.

Ook zijn er tumoren die vocht produceren in de borstholte, wat uiteindelijk leidt tot benauwdheid.

Eén enkele massa in de longen

Als er maar één dikte in de longen zit, is dit mogelijk een longtumor. Om zeker te weten dat het niet gaat om een ontsteking, is het soms mogelijk om de dikte aan te prikken en het verkregen weefsel onder de microscoop te onderzoeken. Als de patiënt hoest, kan een bronchoscopie soms meer informatie opleveren.

In veel gevallen is het mogelijk de dikte chirurgisch te verwijderen. Als een tumor volledig kan worden weggenomen en er geen sprake is van uitzaaiingen, kan een hond genezen van longkanker.

Bij een histiocytair sarcoom (zie boven) is een operatie meestal niet zinvol. De tumor komt vrijwel altijd op een andere plek terug.

Meerdere diktes in de longen

Kleine, duidelijk begrensde vlekjes op een longfoto kunnen uitzaaiingen zijn, maar ook bloedvaten of wormknobbels. Bij minder duidelijk afgegrensde witte vlekken gaat het meestal om ontstekingen. Pas als de vlekken groot genoeg zijn (meestal meer dan 1 cm) kan met zekerheid worden gesproken van een uitzaaiing.

Als er heel veel kleine uitzaaiingen zijn, kunnen deze de longen op de foto wit kleuren zonder dat er duidelijk sprake is van ”knikkers” op de foto.

Uitzaaiingen zijn dikwijls zo talrijk, dat een operatie van de longen geen zin heeft. Chemotherapie is eigenlijk alleen zinvol als er sprake is van maligne lymfoom. Bestralen van de longen is niet mogelijk.

Als uw hond geen plezier meer in het leven heeft, is euthanasie vaak aan te raden.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten