Maagproblemen hond

Misselijkheid, knarsetanden, smakken, boeren, gras eten, kwijlen, een slechte eetlust of overgeven kunnen wijzen maagproblemen bij de hond. Soms is de oorzaak duidelijk: de hond heeft bijvoorbeeld iets raars gegeten. Als de honden van de buren ook braken en diarree klachten hebben, zal er wel sprake zijn van een virus. Zo’n maagprobleem gaat vaak snel weer over. Maar soms hebben dieren hebben last van chronische maagproblemen. Wat doe je als de klachten aanhouden?

maagzweer bij de hond
Maagzweer
bij een hond (endoscopie)

Maagzuur is zoutzuur

In de maag wordt voedsel opgeslagen. Al voordat het eerste eten in de maag zit, zorgen hormonen in het lichaam voor het klaarmaken van het lichaam om het eten te gaan verteren:

 • De maag gaat zuur produceren
 • De alvleesklier maakt spijsverteringssappen
 • De darmen gaan alvast een beetje kneden

De fabriek voor het verwerken van voedsel staat klaar. De voorraadschuur kan worden gevuld.

Aan het doorgeslikte voedsel wordt speeksel en maagzuur (=zoutzuur) toegevoegd.
Het speeksel start al met de vertering
Het maagzuur doodt de (meeste) bacteriën in het voedsel. Dit zuur is zo sterk dat er gaten (maagzweren) ontstaan als de maag niet goed beschermd is.

Om die reden is de maag een stevige ballon die aan de binnenkant bedekt is met een slijmlaagje. Als de slijmlaag beschadigd is, kan het zuur de maagwand aantasten.

Oorzaken maagontsteking

 • Virussen en bacteriën kunnen ervoor zorgen dat de maag  van streek is. De klachten verdwijnen binnen enkele dagen
 • Vreemde voorwerpen kunnen de slijmlaag beschadigen. Zachte voorwerpen als ballen en piepbeestjes verliezen in de maag binnen enkele dagen hun weekmakers en worden hard. Meestal komen er klachten binnen enkele weken na het doorslikken van het voorwerp. Harde voorwerpen als botten, kunnen in het maagzuur juist zacht worden. In dat geval verdwijnen de klachten meestal spontaan
 • Bij nierfalen kan de maag ook ontstoken raken. We noemen dit uremische gastritis
 • Chronische maagontsteking ontstaat vaak door een verstoorde afweer. Het eigen lichaam is in gevecht met zichzelf
 • Er zijn ook rassen bekend waarbij het slijmvlies van de uitgang van de maag zich sterk verdikt. Deze hypertrofische gastritis is erfelijk
 • Een zeldzaamheid is het Zollinger Ellison syndroom, waarbij een tumor teveel hormonen maakt die de maagzuurproductie stimuleren

Diagnose maagontsteking

Het is eigenlijk niet mogelijk om de diagnose maagontsteking (gastritis) te stellen zonder verder onderzoek. U kunt hiervoor terecht op de maagdarm poli van het MCD.

Een darmontsteking, nierfalen, leverproblemen en alvleesklierproblemen kunnen vergelijkbare klachten geven.

Bloedonderzoek, echografisch onderzoek en een kijkonderzoek (endoscopie) kunnen meer informatie geven en een behandelplan veranderen.


Inwendig onderzoek van de maag (endoscopie / gastroscopie)

Behandeling maagontsteking

– Symptoombestrijding

Middelen als Emeprid® en Cerenia® kunnen gegeven worden tegen de misselijkheid. Bij acute klachten kunnen deze middelen de klachten goed onderdrukken, terwijl de hond het virus of de bacterie zelf overwint.

– Geneesmiddelen

 • Maagzuuremmers als Zitac®, Famotidine en Omeprazol kunnen de zuurgraad van de maaginhoud verhogen, zodat de maagwand zich kan herstellen.
 • Ulcogant® kan een maagzweer afschermen van het maagzuur.
 • In sommige gevallen is prednison geïndiceerd.
 • Bij een lokale afwijking in de maag  is een operatie soms zinvol.
 • Als de oorzaak van de maagproblemen een vreemd voorwerp is, zullen de problemen verdwijnen na het verwijderen van het vreemde voorwerp

Alle medicijnen hebben bijwerkingen en dienen vaak langdurig (maanden tot jaren) gegeven te worden. Om onnodige of onzinnige behandeling te voorkomen is het verstandig om eerst onderzoek te doen en dan pas de behandeling te kiezen die waarschijnlijk goed zal werken.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland