Omeprazol

Omeprazol is een maagzuurremmer.  Het is een medicijn voor mensen, maar we schrijven het ook veel voor bij honden en katten. Omeprazol is net als lansoprazol en pantoprazol een zogenaamde protonpompremmer. Dit zijn krachtige maagzuurremmers. Ze geven een snellere genezing van maag- en darmzweren dan andere medicijnen die maagzuur remmen. Dierenartsen schrijven het ook voor bij slokdarmontsteking, maagontsteking (gastritis) en bij slechte eetlust of braken door chronische nierziekte.

Zijn er nadelen aan het gebruik van omeprazol?

Doordat de maagzuurproductie zo krachtig geremd wordt, zien we een toename van de bacteriegroei in de maag bij dieren. We weten niet of dit erg is. Bij honden en katten lijkt de Helicobacter maag-bacterie niet veel problemen te geven, terwijl het bij mensen maagzweren kan geven.

Een bijwerkingen van omeprazol kan zijn een slechtere vertering omdat de maag niet zuur meer is. We zien vrij vaak diarree als bijwerking bij de hond. Bij langdurig gebruik zou het maagslijmvlies ook kunnen gaan woekeren (hypertrofische gastritis). Bij langdurig gebruik van het medicijn bij honden zien we wel eens een blaasontsteking met bacteriën als zeldzame complicatie.

Hoe lang moet ik omeprazol geven?

Als u stopt met omeprazol, treedt een soort reboundeffect op en dus tijdelijk een verhoogde maagzuur-uitscheiding. Korte en onderbroken behandelingen met omeprazol zorgen dus juist voor toename van de maagzuurproductie: om de dag een pil geven, is dus niet goed. Wij raden meestal aan om als het binnen twee weken goed werkt, de behandeling met dit medicijn tenminste zes weken voort te zetten. Daarna kunt u stoppen (eventueel afbouwen), en dan een week afwachten (kortdurende verslechtering van de symptomen kan optreden). Alleen als de problemen blijven voortduren, moet u weer beginnen met omeprazol. Probeer op een zo laag mogelijke dagdosis uit te komen. Langdurige behandelingen (> 6 maanden) raden we niet aan, maar soms kan het niet anders.

Wat is de dosering?

De dosering van omeprazol varieert nogal. Een veel gebruikte dosering bij de hond is 1 maal daags 0,5-1 mg/kg. Maar volgens sommige dierenarts-specialisten heb je voor een goede maagzuurremming een veel hogere dosering nodig: 1,5-2,6 mg/kg per dag. We weten inmiddels dat bij katten een 2 maal daags dosering beter werkt dan 1 maal daags.

Welke omeprazol moet ik hebben?

Omeprazol is als diergeneesmiddel geregistreerd voor paarden (Gastrogard®), maar de toedieningsvorm is niet geschikt voor gebruik bij hond en kat. We gebruiken dus de capsules of pillen (MUPS) die eigenlijk voor mensen bedoeld zijn.  Omeprazol is verkrijgbaar als Losec ®, maar ook onder de eigen (generieke) naam en andere merknamen. U kunt het behalve bij de apotheek ook kopen bij de drogist. Bij de drogist is het zonder recept verkrijgbaar als Losecosan® (capsules van 20 mg) en als Kruidvat® maagzuurremmer omeprazol 10 mg. Bij de apotheek is het goedkoper, maar heeft u een recept nodig.

Omeprazol wordt geleverd in capsules met gereguleerde afgifte van 10, 20 en 40 mg. Voor katten en honden kleiner dan 10 kg is de gangbare capsule/durette niet geschikt, immers u mag een capsule met gereguleerde afgifte (durette) niet breken. Als u gebruik maakt van Losec® MUPS 10 mg, kunt u wel de tabletten breken, omdat in de MUPS de omeprazol zit in kleine bolletjes die tegen maagsap kunnen. Zo kunt u zelfs er een drankje van maken (bv. om via een maagsonde te geven). Over het algemeen is de opname beter wanneer het gemengd wordt met een fruitsapje dan gemengd met water, melk of een zoutoplossing. Er is ook een injectievloeistof van omeprazol. Als uw dier bij ons is opgenomen, kunnen we dit ook via het infuus geven.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten